Annonce

To animerede ure med rød viser

Sådan påvirker vintertid din arbejdstid


Natten mellem lørdag og søndag går vi fra sommertid til vintertid. Det kan have betydning for dig, hvis du er på nattevagt. 

Annonce

Natten mellem lørdag og søndag går vi fra sommertid til vintertid. Uret skal stilles en time tilbage, så klokken tre natten til søndag bliver til klokken to. Hans  Helsner

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Natten mellem lørdag den 29. oktober og søndag den 30. oktober går vi fra sommertid til vintertid.
 
Den gamle huskeregel er, at til sommer stiller vi havemøblerne frem, og til vinter skal de stilles tilbage. Det samme skal gøres med uret. Klokken tre natten til søndag bliver altså til klokken to.
 
Hvis du er på nattevagt den nat, skal du dog være opmærksom på mere end bare at stille uret. Ledelsen kan nemlig kræve, at du skal være på arbejde en time længere, end din tjeneste ellers var sat til at vare. Det betyder i praksis, at du afslutter tjenesten til normal tid efter den ændrede tidsregning. Det forklarer chefkonsulent i FOAs overenskomstafdeling Asbjørn Andersen.
 

Sådan bliver du kompenseret

Den ekstra time, hvor du er på arbejde, skal du selvfølgelig kompenseres for. Det kan ske på en af følgende to måder: 
 
"Enten skal du have betaling for det pålagte overarbejde efter overenskomstens bestemmelser, ellers skal din normale arbejdstid lægges om, så du arbejder en time mindre på et andet tidspunkt," siger Asbjørn Andersen.
 
Hvis du bliver kompenseret ved at få en times afspadsering på et andet tidspunkt, skal du have din afspadseringstime inden for en vagtperiode, en såkaldt normperiode. I nogle overenskomster skal det ske inden for fire uger, og i andre overenskomster skal det ske inden for et år. 
 
Hvis du er i tvivl om, hvad reglerne er ifølge din overenskomst, kan du kontakte din lokale FOA-afdeling.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev