Annonce

En kvinde og et barn står og balancerer på nogle store træstammer som ligger på en græsplæne

4 tip til at træne balancen og undgå arbejdsskader


Balancen skal trænes hele livet for at fungere optimalt og forebygge, at du falder.

Annonce

Gør børnene kunsten efter og træn balancen, hver gang chancen byder sig Colourbox

Af Jonna Toft
Journalist

Annonce

Børn træner balance konstant, når de løber, slår kolbøtter, går på tæer, triller ned ad bakker og så videre. Vi andre holder os mere i ro, men vi burde slå os lidt mere løs.

“Mange voksne har ikke så god balance. Den skal holdes ved lige for at virke optimalt, og det er værd at gøre, for det forebygger fald og skader,” siger Uffe Læssøe, docent på fysioterapeut-uddannelsen på UCN i Aalborg og forfatter til bogen Balance – postural kontrol, som giver fire god råd til at træne balancen. 

Har du en god balance, falder du ikke så let, og skaden bliver typisk mindre. Kroppen når at spænde op og genvinde balancen, inden du falder.

Heldigvis er det nemt at træne balancen. Hvis du går nogle af de daglige 10.000 skridt på blødt eller ujævnt underlag, er du godt på vej. Er du klar til at give den lidt mere gas? Så følg rådene her: 

1. Stå på ét ben

Hvis det går fint, så luk øjnene. Mærk kroppen. Går det stadig fint? Hvis du virkelig vil udfordres, så drej hovedet fra side til side, stadig med lukkede øjne. Skift ben og gentag øvelsen. Lav øvelsen på et plant underlag. Senere kan du prøve på et mere ujævnt eller blødt underlag.

2. Gå efter bulerne

Gå der, hvor stien er mest bulet, blød eller skrå. Det udfordrer – og forbedrer – din balance mest. Kig lige ud eller op, mens du går.

3. Små hop

Hop fra sten til sten. Brug også gerne træstammer eller små mospletter som trædesten. Men tag det roligt. Pas på ikke at vride om.

4. Balancegang

Gå balancegang på en træstamme eller på en gren eller streg på jorden. Det behøver ikke foregå højt oppe for at være udfordrende.

Test dig selv

  • Stå på ét ben
  • Luk øjnene
  • Mærk din fod

Står du nogenlunde sikkert? Hvis svaret er nej, trænger du til at træne din balance.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev