Annonce

Får bonus for ikke at blive syge


I en gruppe institutioner i København har medarbejderne fået bonusser på lønsedlen, hvis de har haft et lavt sygefravær. 

Annonce

I et forsøg på at nedbringe antallet af sygedage, har medarbejderne i en klynge af institutioner fået en bonus, hvis de har et lavt sygefravær.  Colourbox

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Få 5.000 kroner ekstra ind på kontoen, hvis du ikke har mere end tre sygedage på et år. Sådan har det været i en klynge af institutioner i København de sidste tre år. Ordningen har været et forsøg, der blev sat i gang for at mindske sygefraværet.

”Vi havde et sygefravær på 15,8 dage per medarbejder om året. Det var ekstremt højt. Så idéen med ordningen har været, at dem med et højt fravær skulle få en motivation til at bringe fraværet ned,” siger Lisbet Nørlund, klyngeleder for de institutioner, der er i med ordningen. 

Ordningen giver også en bonus på 4.000 kroner til medarbejdere, der har fire til seks sygedage, og 3.000 kroner til medarbejdere, der har syv sygedage. Lisbet Nørlund forklarer, at man med denne fordeling prøver at vise, at medarbejderne stadig har ret til at være syge. 

Kan føre til modsatte effekt

Ordningen blev indført i 2014 samtidig med, at der i klyngen blev sat mere fokus på ledelse, arbejdsmiljø, systematisk opfølgning på sygefravær og nærværssamtaler. Siden er fraværet faldet fra 15,8 dage om året til lige omkring 10.

Lisbet Nørlund mener, at bonusordningen har haft en effekt, men at den ikke kunne have stået alene som indsats mod for højt sygefravær. Andre mener dog, at bonusordningen i sig selv kan have modsatte effekt, da ordningen kan føre til en mistænkeliggørelse af syge medarbejdere:

”Det er en uhensigtsmæssig måde at håndtere problemet på, og det kan føre til konflikter både medarbejderne imellem, og mellem medarbejdere og ledere. For højt sygefravær er et ledelsesmæssigt problem, der viser, at noget på arbejdspladsen skal håndteres anderledes,” fortæller Charlotte Bredal, arbejdsmiljøkonsulent hos FOA.

Blandet modtagelse blandt medarbejderne

Også blandt medarbejderne har der været en blandet modtagelse af ordningen, fortæller Vagn Odsgaard, tillidsrepræsentant ved børnehaven Troldhytten:

”Det har da skabt noget splid, da der grundlæggende har været forskellige holdninger til ordningen. Jeg synes personligt ikke om den, da den netop deler vandene. Derfor synes jeg det er en farlig måde at sætte fokus på sygefravær på.”

Lisbet Nørlund anerkender, at der har været problemer med den blandede modtagelse af ordningen, men hun fortryder ikke, at den blev indført.

”Højt sygefravær handler i mine øjne også om arbejdsmoral. Så jeg er glad, for at have sat en dagsorden, der er lidt kontroversiel med den her ordning, så det kan blive debatteret. Når man har så meget fravær, som vi havde, skal man ikke være bange for at prøve noget nyt,” siger hun.   

Ordningen har været et forsøg, der slutter ved udgangen af i år. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev