Annonce

Dagplejer sidder i sofa med to dagplejebørn og læser historie

Dagplejere kan blive efterspurgt arbejdskraft

I nogle kommuner er der igen rift om dagplejere. Og med stigende børnetal kan behovet for flere dagplejere ryge yderligere i vejret. 

Annonce

Lisbet Nørby Nielsen er blevet ansat som dagplejer i Holstebro Kommune i 2016 efter at have arbejdet mange år i institutionsverdenen som socialpædagog. Flere som hende er mere end velkomne i Holstebro Kommune, der mangler dagplejere.  Jens Bach

Af Merete Nielsen
Journalist

Annonce

Fyring af dagplejere. Den historie er blevet fortalt igen og igen i løbet af de seneste år. En del af forklaringen har været faldende børnetal. Derudover har mange kommuner valgt at bygge daginstitutioner i områder, hvor der tidligere kun har været dagpleje. 

Men nye tider er på vej. Børnetallet stiger nemlig igen, viser prognoser fra Danmarks Statistik. Faktisk forventes der 42.067 flere 0-2-årige i 2025 sammenlignet med 2016.

Det kan betyde, at der skal ansættes flere dagplejere. I hvert fald i de kommuner, hvor man vil give forældrene muligheden for at vælge mellem flere former for kommunale pasningstilbud.

Kvalificerede ansøgere

I Nyborg Kommune har dagplejeleder Tine Helleskov for nylig ansat fire dagplejere på grund af stigende børnetal. Og hun forventer at skulle ansætte flere fremover.

”Dagplejen er et velansat dagtilbud i Nyborg, og vi bliver prioriteret politisk. Jeg oplever, at vi får flere kvalificerede ansøgere end tidligere. Nogle har selv haft børn i dagplejen og har derfor et godt indtryk. Det er ansøgere, der virkelig gerne vil jobbet og har lyst til at blive uddannet inden for 0-2-års området,” siger hun. 

Mangler mindst 15 dagplejere

I Holstebro Kommune er der også bud efter dagplejere. Byrådet har for nylig besluttet, at der ikke skal oprettes vuggestuer i de små lokalområder. Og det skaber noget ro om dagplejen, siger dagplejeleder Klavs Eg. 

”Vi håber, at den beslutning gør, at flere overvejer at søge ind til os. Lige nu kunne jeg godt bruge mindst 15 nye dagplejere,” siger han. 

Også interessant for pædagoger

Dagplejen i Holstebro har allieret sig med kommunens kommunikationsafdeling, som blandt andet annoncerer på de sociale medier Facebook og Instagram. Målgruppen er mennesker med erfaring inden for omsorgsarbejde. 

”Heldigvis har vi fået nogle gode ansøgninger, og heriblandt er der både pædagoger og sosu-assistenter. De synes dagplejen er attraktiv, fordi de gerne vil have en tæt relation til børnene,” siger Klavs Eg. 

Slækker ikke på kravene

Dagplejelederen understreger, at selv om han godt kunne bruge flere dagplejere, så bliver der ikke slækket på kravene. 

”Vi skal fortsat være et seriøst dagtilbud med høj kvalitet, så vi går ikke på kompromis. Vi lægger også vægt på, at dagplejehjemmene skal være velholdte, så forældrene ikke møder havelåger, der hænger, eller gamle slidte gulvtæpper.” 

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev