Annonce

Heidi Lund Krogh foran en computerskærm

Tema: Vold i psykiatrien

Hver tredje kommune mangler overblik over vold og trusler på bosteder

Vold og trusler på socialpsykiatriske bosteder eksploderer i flere kommuner og regioner, men ingen har et samlet overblik. Det øger risikoen for flere voldsepisoder. 

Annonce

Social- og sundhedsassistent Heidi Lund Krogh arbejder på bostedet Enghuset i Gistrup. De har oplevet besparelser, som gør hverdagen mere presset. Derfor understreger hun, at det er ekstra vigtigt, at de ansatte har fokus på vold og trusler. Niels Åge Skovbo

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Af Sisse Nedergaard Jensen
Journalist

Annonce

5 ud af 15 af landets største kommuner ikke overblik over antallet eller udviklingen af vold og trusler i socialpsykiatrien. Andre kommuner og regioner har kun registreret antallet af arbejdsulykker, men de har ikke et samlet overblik over hændelser med vold og trusler. Det viser en aktindsigt, som Fagbladet FOA har fået hos de 5 regioner og 15 største kommuner i Danmark.

Hos Arbejdstilsynet, der har til opgave at sikre et sundt arbejdsmiljø, påpeger man ellers netop vigtigheden af registreringen af vold og trusler på bostederne:

“Hvis man er i en branche, hvor der er en voldsrisiko, er det enormt vigtigt at kende omfanget, alvorlighed og udviklingen af vold og trusler, for det er forudsætningen for, at man kan sætte ind over for det og forebygge det,” siger Jeanne Borgqvist, der er kontorchef i Arbejdstilsynet.

Læs også: 9 gode råd: Sådan forebygger I vold på jobbet

En del kommuner og regioner har overblik over udviklingen af vold og trusler, men de bruger forskellige metoder til at registrere hændelserne, så tallene kan ikke sammenlignes.

Volden eksploderer

En fællesnævner for flere af de kommuner og regioner, som registrerer vold og trusler, er, at antallet af hændelser stiger eksplosivt. 

I Københavns Kommune er antallet af registreret vold og trusler steget fra 333 i 2010 til 496 i 2015 og i Region Sjælland er antallet af arbejdsulykker steget fra syv i 2010 til 30 i 2015. 

Hos SIND, der er de sindslidendes og de pårørendes talerør, finder de den manglende volds- og trusselsregistrering problematisk:

“Statistikkerne er nødvendige for at vide, hvor problemerne er henne. Hvor store er de? Er der regional forskel, eller er der forskel på de enkelte typer af botilbud? Her har politikerne svigtet en vigtig opgave,” siger Knud Kristensen, formand for SIND.

Ingen tal – ingen handling

Når ingen ved, hvordan vold og trusler udvikler sig, er det svært for de ansatte på bostederne at råbe politikerne op for at få hjælp, forklarer Charlotte Ann Gadegaard, der forsker i vold og trusler på Arbejdsmedicinsk Klinik ved Regionshospitalet Herning.

“Indrapporteringen til forvaltningen er central for, at de enkelte arbejdspladser får ressourcer til at lave forebyggende aktiviteter. Derfor er det vigtigt, at der er nogen højere oppe, som er orienteret om, i hvilken retning det går,” siger hun. 

Hendes forskning peger på, at de ansatte har svært ved at gøre op med vold og trusler uden at have politikere og embedsfolk i ryggen. 

“Hvis man har meget hyppige trusler på en arbejdsplads, er håndteringen, som den nærmeste leder og kollegerne kan tilbyde, ikke tilstrækkelig. Der er nødt til at være embedsfolk og politikere, for de har mulighed for at påvirke rammerne,” siger hun.

Indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V) har ikke ønsket at kommentere sagen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev