Annonce

En kvinde står ved et rullende bord og putter creme på en klud. I baggrunden ligger i ældre mand i en seng.

Stort fald i urinvejsinfektioner


Antallet af urinvejsinfektioner hos ældre er nedbragt markant som følge af større fokus på nedre toilette.

Annonce

Sosu-assistent Jeanett Mathiasen tog sammen med en kollega initiativ til at skabe en fælles, målrettet indsats for bedre nedre toilette på Gelsted Plejecenter Niels Åge Skovbo

Af Anni Heiberg
Journalist

Annonce

Urinvejsinfektioner er den hyppigste bakterielle infektion hos ældre. De udgør et stort behandlingsmæssigt problem, men kurven kan knækkes med en forebyggende indsats. Det viser resultater fra Plejehjemmet Sofiegården i Aalborg, hvor 50 beboere har haft 150 dage uden urinvejsinfektioner og på Gelsted Plejecenters demensafsnit, hvor 12 beboere var uden urinvejsinfektioner i fem måneder.

Begge steder var urinvejsinfektioner tidligere en fast del af hverdagen med dertil hørende ekstra medicinering, pleje og uro. Øget indsats omkring nedre toilette og forebyggelse gav mærkbare resultater.

“Vi har ændret vores pleje- og vaskevaner, så vi nu har samme systematiske fremgangsmåde og deler viden,” fortæller social- og sundhedshjælper Tina Poulsen, Sofiegården.
  

Læs også: Øget indsats giver færre infektioner

“Vi har langt færre urinvejsinfektioner og meget roligere beboere. Urinvejsinfektioner gør beboerne urolige og skaber konflikter,” oplyser social- og sundhedsassistent Jeanett Mathiasen, Gelsted Plejecenter.
5

måneder uden urinvejsinfektioner. Det er resultatet af øget fokus på forebyggelse på demensafsnittet på Gelsted Plejecenter. Modellen udbredes nu i hele Middelfart Kommune.

Kilde: Social- og sundhedsassistent Jeanett Mathiasen, Gelsted Plejecenter.

Vasketoiletter

På landsplan er der også øget fokus på vasketoiletters mulige, positive effekt, og antallet af vasketoiletter, kommunerne har etableret eller er i gang med at etablere, er steget markant siden sidste år. Der er nu omkring 3.600 kommunalt betalte vasketoiletter på plejecentre og i private hjem, og i Viborg Kommune kan man registrere et nedsat antal urinvejsinfektioner hos borgere med vasketoiletter.

“Nogle borgere med hyppige urinvejsinfektioner kan få bevilget skylle-tørretoilet, men først når de er udredt i forhold til korrekt hygiejne og forebyggelse. Og i de tilfælde har vi set en effekt, fortæller udviklings- og implementeringskonsulent Jette Hede, Viborg Kommune. 

Læs også: Sådan forebygger du urinvejsinfektioner


Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev