Annonce

En truende hånd med knojern

Tema: Vold i psykiatrien

Kriminelle skaber frygt på bosteder

Hårdkogte kriminelle truer og afpresser ansatte og beboere på bosteder.

Annonce

Kriminelle udefra afpresser beboere og truer ansatte på bosteder, viser notater fra politiet. Colourbox

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

I flere tilfælde trues og afpresses psykisk sårbare mennesker på bosteder til at hæve penge eller optage lån af kriminelle udefra. Det viser aktindsigter fra politi og kommune i forbindelse med myndighedernes arbejde med Forsorgshjemmet Saxenhøj samt de tre bosteder Blåkærgård, Ringbo og Lindegården, der har drab på ansatte som den triste fællesnævner.

Kriminaliteten omkring bostederne er særlig problematisk, mener Knud Kristensen, formand for de psykisk syge og de pårørendes talerør, SIND.

“De her ting foregår hjemme hos folk, og de kan ikke gå nogen steder, for kommunen har visiteret dem hertil. Det kan vi som samfund ikke være bekendt, for det er nogle af de mest sårbare mennesker, der bor her,” siger han.

Læs også: Psykisk syge voldtaget på bosteder

Pårørende afpresset
I et tilfælde fra Lindegården presses en beboer ‘ved flere lejligheder’ til at bestille pakker hjem til to personer. I et andet tilfælde ringer to kriminelle til moren til en psykisk syg, og truer med, at hvis ikke hun overførte 2.500 kroner, ‘ville der ske noget med’ hendes søn.

På Lindegården mærker de ansatte, hvordan nogle beboere bliver udnyttet af kriminelle.

“En beboer kom til mig og sagde, at han blev kontaktet af folk udefra, der ville have ham til at sælge stoffer på Lindegården. Vi har også beboere, som vi sikkerhedsvurderer som farlige. Ikke fordi de er farlige, men fordi de tiltrækker nogle personer, der kan være farlige,” siger Mia Kristina Hansen, der er ansat på Lindegården.  

Læs også: Åbenlyst narkosalg på bosteder

Truet med kødøkse
I kampen for at indkræve penge fra beboerne er der flere eksempler fra bostederne, som Fagbladet FOA har undersøgt, hvor de ansatte selv bliver ofre for de kriminelle.

Et af de mere brutale eksempler på det er fra juli 2015, hvor to mænd opsøger en beboer på forsorgshjemmet Saxenhøj med en kniv og kødøkse. De truer ‘beboer med at hugge armene af’, står der i et referat fra bostedet, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i. Da to ansatte kommer til undsætning, ‘vifter’ gerningsmanden kødøksen op i hovedet på dem.

Da gerningsmændene kører, tager personalet nummerpladen på bilen. Herefter stiger en af dem ud af bilen, går mod de ansatte og ‘løfter kniven truende og siger “Og vi glemmer bare det her. Og I skal ikke ringe efter nogen. Forstået”,’ står der i referatet.

Læs også: ”Samfundet svigter når psykisk syge voldtages”

Indenrigs- og Socialminister Karen Ellemann (V) ønsker ikke at besvare spørgsmål i sagen men skriver i en mail, at regeringen arbejder på at forbedre sikkerheden for beboere og medarbejdere på botilbud.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev