Annonce

En p-vagt står og peger i en retning med sin højre hånd, mens der står en mandlig turist på hendes venstre side med et kort i hånden

P-vagter guider turister

I København har p-vagterne sommeren over givet en hjælpende hånd til spørgelystne turister.

Annonce

Lea Jørgensen har været p-vagt i 19 år og er nu altså også nyslået turistguide. Ifølge hende spørger turisterne mest om vej til forskellige attraktioner eller butikker eller vil vide, hvad det er for en bygning, de står og kigger på. Mikkel Østergaard

Af Morten Olsen
Journalist

Annonce

Hvor ligger Strøget? Kan jeg nå til Højbro Plads på ti minutter? Hvornår lukker Magasin? 

Spørgsmålene fra turisterne er mange, og denne sommer har Københavns p-vagter givet en hjælpende hånd med give turisterne en god oplevelse. 

En af dem er Lea Jørgensen, som Fagbladet FOA fulgte en dag på arbejde.

”Det fleste turister kommer og spørger, hvis de er i tvivl. Men hvis de står og kigger på et kort, som fx dem der, så kan jeg godt finde på at gå over og høre, om der er noget de skal have hjælp med,” siger Lea Jørgensen og peger på to franske turister. 

Det viser sig, at de prøver at finde Torvehallerne, og var på vej i den forkerte retning.

Gør mennesker totalt glade

“Det er rigtig, rigtig dejligt at få lov at hjælpe turisterne. Jeg elsker selv, når jeg er i udlandet, at jeg kan spørge om hjælp og forvente at få svar. Så her gør vi en masse mennesker totalt glade,” siger hun.

Lea Jørgensen var sidste år med i et forsøg, hvor hun sammen med 10 andre blev uddannet til at hjælpe turisterne. Det viste sig at være en succes, så i år har alle p-vagterne i Københavns Kommune været på kursus og taget en tørn med at hjælpe turisterne. 

De fleste spørger om vej, men der er også mange der vil vide, hvilke bygninger de står og kigger på, eller have hjælp il at få taget et billede. skal Lea Jørgensen også agere fotograf.

Københavns ansigt

På Kultorvet ikke langt fra Rundetårn støder Lea på en fortvivlet Marlena Braester fra Israel. Hun er bekymret for, om hun kan nå sin rundvisning fra Højbro Plads. Lea Jørgensen beroliger hende med, at det kun tager fem til syv minutter at gå derned, og hun sagtens kan nå at være fremme i tide. 

For Lea Jørgensen er det en ekstra bonus, at få lov at være den flinke der hjælper i stedet for at være hende der bare deler bøder ud, selvom hun understreger, at hun har få ubehagelige episoder som p-vagt. Men hun vil også gerne være med til at være Københavns ansigt udadtil.

”Vi vil gerne have, at København er en venlig by, så turisterne kommer igen og vender hjem til deres eget land og siger, de er simpelthen så søde i København,” siger Lea Jørgensen.

P-vagt ordningen bliver evalueret af Københavns Kommune i efteråret.

P-vagt og turistguide

7,2 millioner overnatninger havde turister i København sidste år

Alle kommunens 100 P-vagter har været på kursus i at hjælpe turister.

De har også adgang til en hjemmeside, hvor de kan søge oplysninger om blandt andet butikkers åbne - og lukketider. 

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev