Annonce

En mand foran et bosted

Tema: Vold i psykiatrien

Leder af bosted: En finger i numsen er ikke voldtægt

Cheferne på Ringbo bagatelliserede advarsler om voldtægt af svage beboere, mener en tidligere medarbejder.

Annonce

Da Steen Ove Hansen arbejdede som nattevagt på bostedet Ringbo, advarede han den daværende ledelse på Ringbo om systematiske voldtægter. Ledelsen hævdede, at de kontaktede politiet, men kommunen har ikke dokumentation for, at opkaldet til politiet fandt sted. Scanpix/Erik Refner

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Mellem 2009 og 2012 er der anmeldt syv voldtægter af Ringbos sindslidende beboere hos Københavns Vestegns Politi. Ved de fleste voldtægter er gerningsmanden en medbeboer. Det viser en aktindsigt, som Fagbladet FOA har fået hos politiet.

Ifølge flere ansatte var voldtægterne kendt, men der var ikke nogen, der talte om det offentligt, før Steen Ove Hansen, der på daværende tidspunkt arbejdede som nattevagt på Ringbo, luftede sin bekymring til en supervisionssamtale med en psykolog på Ringbo. 

“Alle blandt medarbejderne vidste, hvad der skete på Ringbo. Jeg var bare den første, der kæftede op om det,” siger han.

Læs også: Psykisk syge voldtaget på bosteder

Til supervisionssamtalen fortalte Steen Ove Hansen om ‘systematisk’ voldtægt af to beboere, samt at ‘Ringbo ikke tager ordentligt vare på de beboere, der bliver udsat for overgreb’. Trods tavshedspligt gik psykologen videre med oplysningerne til ledelsen. Det fremgår af et referatet fra en tjenstlig samtale, som Steen Ove Hansen efterfølgende blev indkaldt til, og som Fagbladet FOA er i besiddelse af.

En finger i numsen er ikke voldtægt

Af referatet fremgår det, at centerchef Kenneth Gøtterup fortalte, at en af beboerne var blevet undersøgt af politiet, uden de havde fundet fysiske beviser på voldtægt. Kenneth Gøtterup er senere blevet udnævnt til centerchef i Center City i Københavns Kommune.

Centerlederen erkender dog, at en helt tredje navngiven beboer havde været udsat for en ‘hændelse’, ‘hvor en beboer havde stukket en finger op i numsen på (navn anonymiseret af Fagbladet FOA), men der var ikke tale om voldtægt’. 

Centerlederen fortæller også, at han synes, at det er alvorligt, når ordet ‘systematisk’ bliver brugt, ‘fordi det mistænkeliggør i høj grad de andre beboere, og det er også en anklage mod ledelsen’.

“Jeg var rystet over den måde, som ledelsen tacklede sagen på. Det handler om voldtægt af kommunens svageste borgere. I stedet for at tage det dybt alvorligt, så går den ansvarlige chef op i, om man nu kan definere overgrebet som voldtægt eller ej,” siger Steen Ove Hansen.

Læs også: ”Samfundet svigter når psykisk syge voldtages”

Han havde bukser på

Få timer efter Fagbladet FOA kontaktede Kenneth Gøtterup i sagen, skrev socialforvaltningens pressechef Flemming Platz en mail til fagbladet, hvor han forsøgte at forklare baggrunden for centerchefens udtalelse:

“Så vidt jeg er orienteret, havde den forurettede bukser på i ”fingersagen”, og man derfor har behandlet det som et overgreb og ikke en voldtægt,” skriver pressechefen.

Dagen efter skriver pressechefen en ny mail til Fagbladet FOA, hvor han antyder, at offeret alligevel ikke havde bukser på, men han afviser stadig, at der er tale om voldtægt:

“Til orientering, så er finger i anus ikke en fuldbyrdet voldtægt. En fuldbyrdet voldtægt er kun, når penis indføres i vagina. Alt andet er anden kønslig omgang – men straffes som voldtægt. Selvom det derfor sidestilles med voldtægt, så hører det under anden kønslig omgang end sex. Det gælder også for mænd voldtaget af andre mænd," skriver Flemming Platz og konkluderer på den baggrund:

“Så i den konkrete situation må der vel være tale om anden kønslig omgang.”

Politiet ringede aldrig

I indkaldelsen til den tjenstlige samtale skriver centerleder Kenneth Gøtterup, at han den 18. januar 2011 kontaktede Københavns Vestegns Politi og fortalte, ‘at medarbejderne i natteteamet kan have viden af interesse for igangværende politimæssig sagsbehandling’.

Men der er noget ved politianmeldelsen, som undrer Steen Ove Hansen.

“Jeg blev aldrig kontaktet af politiet i sagen, selvom det var mig, der råbte op, og det gjorde mine kollegaer heller ikke. Enten har politiet svigtet, eller også har opkaldet ikke fundet sted,” fortæller Steen Ove Hansen.

Fagbladet FOA har fået aktindsigt i samtlige episoder, hvor Københavns Vestegns Politi har været involveret på Ringbo siden 2007. Den 18. januar 2011 var der godt nok et opkald, der omhandlede Ringbo, men det drejede sig om en tvangsindlæggelse. Heller ikke i ugerne efter fremgår opkaldet fra centerleder Kenneth Gøtterup i politiets notater.

Fagbladet FOA ville gerne tale med Kenneth Gøtterup i sagen, men han henviser til pressechef Flemming Platz i Københavns Kommune, som et par dage efter sendte følgende tilbage:

“Kenneth Gøtterup ønsker ikke at give interview. Har du nogle spørgsmål til Københavns Socialforvaltning, så kan du sende dem her. Så skal jeg se, om der er nogen, der ønsker at svare på dem,” skriver pressechefen.

Dømt for voldtægt

Udover en tjenstlig samtale oplevede Steen Ove Hansen ikke, at der blev gjort mere fra ledelsens side. 

Både han og det øvrige personale har dog rettens ord for, at der op til den tjenstlige samtale fandt overgreb sted på Ringbo. Den 11. januar - en uge før Steen Ove Hansen blev indkaldt til tjenstlig samtale - blev en voldtægt anmeldt af en 71-årig kvinde på bostedet.

“Forurettede voldtaget på sit værelse af sigtede, som også er tilmeldt på Ringbo. Forurettede blødte fra skeden som følge af rift,” skrev politiet blandt andet om episoden.

Overfaldsmanden blev den 14. oktober 2011 idømt psykiatrisk behandling.

“Retten lagde efter forurettedes forklaring til grund, at tiltalte gennemførte samleje mod forurettedes vilje og med anvendelse af sin fysiske overmagt,” står der i doms-resumeet fra Retten i Glostrup.

Kommunalchef: Politiets ansvar

Københavns Kommune har bedt Fagbladet FOA om at sende spørgsmål på skrift. I en mail fra pressechef Flemming Platz skriver borgercenterchef Jan Jensen:

“Det er Politiets opgave at efterforske de sager, der bliver anmeldt til dem. Hvorvidt de finder behov for at afhøre personale, beboere eller andre, er deres afgørelse. Ligesom det også er Politiet, der vurderer om en sag henlægges. Det har Københavns Socialforvaltning ingen indflydelse på.” 

- Hvad har kommunen gjort efterfølgende på Ringbo for at forebygge voldtægter af kommunens svageste?

“Beboerne er myndige mennesker som alle andre, og behandles derfor som mennesker i det øvrige samfund. Vores personale kan ikke forudse, hvis der sker voldelige sammenstød mellem enkelte beboere. Men de skal reagere omgående og tilkalde politi, hvis det sker,” skriver borgercenterchef Jan Jensen.

- Den angivelige anmeldelse til Københavns Vestegns Politi den 18. januar 2011 fremgår ikke af listen over sager fra Ringbo, som politiet har tilsendt mig. Hvornår sendte I den, og hvad stod der i den? 

“Da der er tale om en 5 år gammel sag, kan vi ikke se den,” skriver Jan Jensen.

Steen Ove Hansens tjenstlige samtale blev afholdt den 15. februar. To dage efter den tjenstlige samtale, den 17. februar 2011, står der i en anmeldelse til Københavns Vestegns Politi, at en beboer på Ringbo havde fået stukket ‘en finger i endetarmen’Men Steen Ove Hansens advarsler om ‘systematisk’ voldtægt fremgår ikke i de mere end tusinde journalnotater fra Ringbo, som Fagbladet FOA har gennemgået fra Ringbo.

Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev