Annonce

Stort antal tillidsvalgte siddende ved borde kiggende mod scenen

Flere kommuner varsler færre ansatte og forringet service


Næste år skal der igen spares bredt rundt om i kommunerne, viser en kommunal budgetundersøgelse. Færre ansatte og lavere serviceniveau bliver konsekvenserne flere steder. 

Annonce

1.900 tillidsvalgte var i juni samlet til stormøde. Her var manglen på hænder i det offentlige blandt andet på dagsordenen. Heidi Lundsgaard

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Mange kommuner står næste år over for besparelser, særligt på serviceområdet. Det viser en kommunal budgetundersøgelse, lavet af Epinion for FOA. 39 procent af de adspurgte kommuner har svaret, at de forventer, at deres serviceudgifter til næste år vil falde.

Et område som i mange kommuner bliver ramt af besparelserne, er ældreplejen. I 16 procent af kommunerne vil der næste år komme lavere serviceniveau på området, og udgiften per ældre står til at falde i 22 procent af kommunerne.

Kommunalt ansatte har samtidig udsigt til at få færre kollegaer mange steder, da hele 46 procent af kommunerne har svaret, at de forventer, at antallet af ansatte vil falde. Ældreplejen kan dog næppe holde til færre ansatte, Ifølge Tine Rostgaard, forsker indenfor socialpolitik ved Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (KORA):

”Rent demografisk kommer der på tværs af kommunerne flere og flere ældre. Hvis behovet for pleje for den enkelte ældre i fremtiden er det samme som i dag, vil der med flere ældre, også være behov for mere personale i ældreplejen,” siger hun.

37%

af de adspurgte kommuner regner med, at kunne nedbringe deres udgifter ved hjælp af rehabilitering. 

Kilde: Kommunal budgetrundspørge

Rehabilitering er ikke billigere

Af de adspurgte kommuner satser hele 37 procent på, at de i budgettet for 2017 kan nedbringe deres udgifter med mere rehabilitering i ældreplejen. Flere undersøgelser viser dog, at mere rehabilitering ikke nødvendigvis er billigere:

”Mange kommuners forhåbning om lavere udgifter til de ældre, er bundet op på rehabilitering, da man håber, at gøre de ældre mere selvhjulpne. Men en undersøgelse fra Norge viser, at der ikke umiddelbart er nogen økonomisk gevinst ved rehabilitering,” Siger Tine Rostgaard fra KORA.

Penge brugt på rehabilitering er dog ikke spildt, da de ældre borgere ved hjælp af den træning og de hjælpemidler de får, bliver mere trygge ved deres daglige opgaver.

”Det skal siges, at de ældres livskvalitet ved rehabilitering forbedres. Men rehabilitering er en intensiv indsats, og blandt andet en engelsk undersøgelse viser, at ressourcerne blot vil blive brugt i sundhedsvæsnet i stedet for i ældreplejen. Så at kommunerne kan spare penge her, er mindre realistisk,” fortæller Tine Rostgaard.

82 ud af de 98 kommuner har deltaget i budgetundersøgelsen. Alle kommunerne har ønsket at besvare undersøgelsen anonymt. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev