Annonce

Kirsten Normann Andersen

Konkurser i ældreplejen skal ikke gå ud over borgerne


SF vil til efteråret fremsætte et beslutningsforslag, der vil skærpe kravene til private udbydere i ældreplejen. Det sker efter de mange konkurser i ældreplejen har kostet kommunerne dyrt. 

Annonce

SF's velfærdsordfører Kirsten Normann Andersen mener, at kommunerne skal have mulighed for at føre tættere kontrol med private plejefirmaer. Jørgen True

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

De mange konkurser blandt private udbydere i ældreplejen har skabt usikkerhed for de ældre og kostet dyrt for de berørte kommuner. Derfor vil SF fremsætte et beslutningsforslag til efteråret, med skærpede krav til de private udbydere.

”Hvis det stod til mig, skulle man slet ikke markedsføre ældrepleje. Men til en start vil vi give kommunerne nogle redskaber, så de kan føre tættere kontrol med de firmaer, der byder ind på opgaverne,” siger Kirsten Normann Andersen, SF’s velfærdsordfører. 

Hun har netop skiftet sin formandspost i FOA Aarhus ud med et medlemskab af Folketinget.

Læs også: Markant FOA-kvinde i Folketinget


Kommunerne ender ofte med en stor ekstraregning, når et privat plejefirma går konkurs. For eksempel fik Gladsaxe Kommune en merudgift på tre millioner kroner, da plejefirmaet Vita Pleje Aps tidligere på året gik konkurs.

Bedre kontrol og mere åbenhed

SF’s udspil består af fem konkrete forslag, herunder at kommunerne skal have mulighed for at føre bedre kontrol med de private firmaers økonomi, samt at firmaerne skal stille med en bankgaranti, der dækker tre måneders omsætning i tilfælde af konkurs.

Derudover skal der være mere åbenhed fra de private leverandører. Personalet skal have mulighed for at informere kommunerne om forhold, som har betydning for borgernes sikkerhed og tryghed, uden at skulle frygte for deres arbejde.

”Vi kan for eksempel se, at det er en nødvendighed med den nuværende situation med DK-pleje. De privatansatte er nødt til at have en mulighed for at kunne fortælle, hvis der er skrækkelige forhold for de svage borgere. Den mulighed skal de have for at kunne ytre sig kritisk uden først at skulle sige op,” siger Kirsten Normann Andersen.

I udspillet vil SF give kommunerne mulighed for at oprette whistleblowerordninger, hvor de ansatte kan aflevere informationer omkring kritisable forhold.

De fem forslag

1. Skærpede krav til private leverandørers åbenhed
Privatansattes ret til offentlig kritik af forhold skal ligestilles med de offentligt ansattes ret og pligt til samme. 

2. Private firmaer skal selv hæfte ved konkurs
Private udbydere skal stille med en bankgaranti, der dækker tre måneders omsætning i tilfælde af konkurs.

3. Bedre kontrol med private firmaers økonomi
Herunder at private udbydere skal fremsende regnskaber for 5 år, samt give kommunen finansiel status hvert kvartal.

4. Loft over årligt udbytte
For at undgå, at private selskaber spekulerer i at underbyde kommunerne, for derefter at hive store beløb ud af virksomheden og lade den gå konkurs.

5. Mere individuelt tilpasset hjælp til den ældre
Herunder at ældre tilbydes faste hjælpere med de fornødne kompetencer for at give de ældre mere tryghed samt for at opnå bedre resultater.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev