Annonce

To svømmere svømmer i et hav, begge iført våddragt og badehætte

Fem tip til at komme i gang med havsvømning


Åbentvandssvømning er god træning og giver samtidig en mental pause, hvor vandet og naturen er i fokus. 

Annonce

Det er en god idé at begynde med at svømme i svømmehal og så skifte til åbentvandssvømning, når vandet er 14-15 grader og derover, typisk fra juni til september. Colourbox

Af Jonna Toft
Journalist

Annonce

Danmark har 8.750 kilometer kystlinje og 2.762 lidt større søer, så der er gode muligheder for at prøve åbentvandssvømning, hvad enten man foretrækker salt havvand eller grønt søvand.

“Man kommer virkelig tæt på naturen, når man ligger og vugger i vandoverfladen,” siger Carsten Jokumsen, tidligere svømme-landsinstruktør i DGI og erfaren åbentvandssvømmer. 

“Inde på land går livet derudad, men ude i vandet er der helt roligt. Tiden står stille. Man mærker rytmen i vandet og tilpasser svømmetagene, og man ser havfugle, fisk, krabber, vandmænd og brandmænd. Det giver en forståelse og respekt for naturen, og man oplever, hvor hurtigt vandet og himlen ændrer sig.”

Alle kan være med

Ifølge Carsten Jokumsen træner svømningen hele kroppen og kredsløbet. Desuden giver det et mentalt pusterum, hvor man kan koncentrere sig om at bevæge sig i vandet. 

Alle, der kan svømme stabilt og træde vande, kan gå i gang med åbentvandssvømning. 

Langsomme svømmere vil dog blive hurtigere kolde end de mere øvede, der pumper blodet hurtigere rundt i kroppen, når de svømmer.

Og så er der sikkerheden: “Svøm altid to sammen, svøm langs land og brug altid havtasker, så andre kan se jer,” råder Carsten Jokumsen.

Han understreger desuden, at uøvede motionister ikke bør svømme i bølger, fordi man let mister orienteringen, når man kun kan se hen til næste bølgetop.

Illustration over 5 tips til at komme i gang med åbentvandssvømning

Fakta: Det gode udstyr

  • En 3 mm tyk svømmedragt, der sidder godt og ikke snærer.
  • Svømmebriller. De fås med styrke.
  • En luftfyldt, flydende havtaske til f.eks. mobiltelefon og nøgler. Dens vigtigste funktion er at markere over for andre, hvor du er. Den er et ‘must have’!
  • Ørepropper til svømning.
  • Evt. badehætte i pang-farve.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev