En ansat iført uniform sidder og masserer en kvindes højre fod.

Plejecenter har wellness hver onsdag

Af Anni Heiberg
Journalist

Wellness og mere berøring i den daglige pleje på Plejecenter Møllevang i Randers giver resultater i form af roligere og mere trygge beboere.

Ella Nielsen har allieret sig med Marianne Larsson, der driver privat wellnessklinik i Randers og deltager som frivillig, når der er onsdagswellness på Møllevang.  Niels Åge Skovbo

Af Anni Heiberg
Journalist

En lun rispude om nakken og en varm hånd på armen. Et dejligt fodbad og hænder, der med langsomme bevægelser smører fødder og skinneben ind i creme. Tynd hud tager imod blid berøring, mens stille musik strømmer ud af højttalerne.

Det er onsdag i fællesrummet på Plejecenter Møllevangs boenhed for mennesker med demens. Her har social- og sundhedsassistent Ella Nielsen skabt et hjørne til nydelse og wellness. Om onsdagen ruller hun den mobile wellnessvogn ud og tilbyder ekstra berøring og nærvær.

Ella Nielsen er i gang med at massere Ruth Thøgesens hænder. Ruth lukker øjnene, og hendes hænder folder sig ud og besvarer berøringen. “Ruth har ikke noget sprog, men det er tydeligt, at hun nyder det,” siger Ella Nielsen, mens hun stryger Ruth Thøgesens hånd.

Berøring i hverdagen

Ella Nielsens ugentlige wellness er en succes, men hun arbejder på at få mere af den gode berøring ind som en naturlig del af den daglige pleje.

“Vi skal have berøringen implementeret i hverdagen. Når vi vasker hår på fru Petersen eller hr. Hansen, skal vi tænke berøringen ind og give hovedbundsmassage. Det behøver kun at tage et halvt minut,” siger hun.

Læs også: Sådan arbejder du med berøring i hverdagen

I forbindelse med 12 ugers efteruddannelse valgte Ella Nielsen at fordybe sig i berøringens betydning. Hun huskede en dame, som sagde til hende: ‘Jeg får aldrig et knus …’ 

“Vi skal selvfølgelig ikke bare gå rundt og klemme alle. Vi skal aflæse borgeren og situationen. Mærke efter om vi er nærværende og forestille os, at det var os selv. Den daglige pleje som bleskift og vask er ikke altid behagelig, men det kan den blive,” mener Ella Nielsen.

Berøringens betydning

Ella Nielsen blev overrasket over, hvor meget berøringen betyder, da hun først begyndte at studere emnet.

“Berøring giver udslip af hormonet oxytocin i kroppen, og det giver velvære. Det fantastiske er, at den, der masserer, også får udslip af oxytocin og selv bliver glad. Det er da win-win,” siger hun.

Ella Nielsen og hendes kolleger oplever, at beboerne på Møllevang bliver mere trygge og rolige, når de har deltaget i den ugentlige wellness, eller når de er blevet masseret i forbindelse med den daglige pleje.

“Beboerne føler sig dejligt trætte og glade. Vi har dørsøgende, som bliver mere rolige. Vi har også en beboer, der ikke er glad for at få tøjet af. Nu putter vi hendes natstrømper, natkjole og plaid i tørretumbleren, så det bliver lunt og rart, og så bliver hun pakket ind i det. Det kan hun godt lide.”

“Det er en form for anerkendelse, når nogen rører ved dig. Det har alle brug for, også selvom man er blevet gammel. Berøring er et fantastisk virkemiddel, som vi bare skal lære at bruge noget mere. Det er bedre end lykkepiller,” siger Ella Nielsen. 

Fakta: Wellness på Møllevang

En rullende wellnessvogn, indkøbt for 20.000 kroner bevilget fra ældremilliarden, er omdrejningspunktet for den ugentlige wellness på boenheden for mennesker med demens på Plejecenter Møllevang. Wellnessvognen rummer musikanlæg, cremer og olier, rispuder og ting til personlig pleje. Vognen bruges også i hverdagen hos beboerne. Sosu-assistent Ella Nielsen og frivillig Marianne Larsson står for den ugentlige wellnessdag.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies 

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies