Annonce

Smilende mennesker drikker kaffe på jobbet.

Så meget kaffe må du faktisk drikke på jobbet


Glem myten om, du kun må drikke 3-4 kopper kaffe om dagen. Med denne huskeregel får du det sundeste kaffeindtag uden de irriterende bivirkninger. 

Annonce

Glem anbefalingerne om, at du kun må drikke 3-4 kopper kaffe om dagen. Det er nemlig i høj grad dine gener der afgør, hvor kaffetolerant du er, fortæller kostekspert. Colourbox

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Kaffe er vigtig medicin på jobbet, når koncentrationen på en lang arbejdsdag skal skærpes. Men hvor meget af den sorte olie må du egentligt drikke, før det bliver usundt? 

Svaret er: Rigtigt meget - hvis du altså har gode kaffe-gener. Det fortæller kostekspert Martin Kreutzer, der gør op med myten om, at man ikke må drikke mere end 3-4 kopper om dagen:

"Din kaffe-tolerance er i høj grad genetisk bestemt. Det betyder, at nogle mennesker fra naturens side kan drikke meget kaffe uden kroppen reagerer på det, mens andre får dårlig mave af en enkelt kop," siger han og fortsætter:

"Din evne til at drikke kaffe kan som alt andet trænes. Jo mere kaffe du drikker, jo mere vil kroppen vænne sig til det."

Brug kroppen som kompas

Du behøver heldigvis ikke en grundig gennemgang af dine gener, for at få klarlagt din krops kaffetolerance. I stedet skal du bare lytte til din krop:
 
"Jeg synes, du skal bruge din krop som kompas. Kan du mærke nogle negative effekter, så skal du trappe ned. Kan du drikke masser af kaffe uden at få nogle af de negative side-effekter, så kan du bare fortsætte," siger Martin Kreutzer, der blandt andet har skrevet bestselleren 'Den store antiinflammatoriske kostguide', og netop nu er aktuel med bogen 'Ingefær'.

Han fortæller, at kaffen faktisk kan være godt for din sundhed - hvis du vel og mærket lytter til kroppen og lader være med at drikke for meget:

"I studier kan man se, at folk der drikker meget kaffe har mindre risiko for at udvikle type 2-diabetes. Men man ser også, at folk, der drikker mere kaffe, end deres krop kan holde til, kan få halsbrand, løs mave, stigning i kolesteroltallet og forstærket stress-oplevelse."

Glem myten om dehydrering

Tidligere har det også været fremme, at folk, der drikker meget kaffe, skal huske at drikke ekstra meget vand, men den myte gør Martin Kreutzer også op med:

"Det her med, at man skal drikke 2 glas vand for hver glas kaffe, er en myte. Når man er tilvænnet kaffe, så vil man udnytte 90-95 procent af vandet i kaffen. Det betyder, at du vil tisse lidt mere, men du kan sagtens nøjes med at drikke kaffe, hvis du ellers ikke mærker nogle negative konsekvenser."

Han fortæller, at et voksent menneske i runde tal har brug for at drikke 1,5 liter om dagen. Får du en halv liter gennem kaffe har du altså derudover kun brug for at drikke en liter vand.

Inden du går amok i kaffe, advarer Martin Kreutzer dog om, at drikken kan være en skjult kaloriebombe:

"Skulle jeg være bekymret for kaffe, er det mere de tomme kalorier, der følger med i form af mælk og sukker. Hvis du er på slankekur, så er det et sted, hvor du skal være opmærksom," siger han. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev