Annonce

Tema: De sidste arbejdsår

Smidt på gaden efter 40 år


38 dage før Edith Lorentsens jubilæum, blev hun fyret med begrundelsen: Du passer ikke ind i vores profil.

Annonce

Edith Lorentsen blev fyret kort før sit 40 års jubilæum og fik derfor aldrig Dronningens fortjenstmedalje. Johnny Frederiksen

Af Johnny Frederiksen
Videojournalist

Annonce

De seneste års fyringsrunder på mange af landets sygehuse er gået hårdt ud over sygehjælpere og social- og sundhedsassistenter.

En af dem er social- og sundhedsassistent Edith Lorentsen, der var ansat på Herning Sygehus i næsten 40 år. 38 dage før hendes jubilæum passede hun ifølge ledelsen ikke længere ind i profilen i Akutmodtagelsen, hvor hun ellers havde været fastansat siden 1975.

”Jeg kan ikke forstå, hvorfor mit arbejde er så ringe. Hvad er det for en profil, jeg ikke passer til. Jeg har kunnet bruges i alle de vagter, de har kunnet komme i tanker om,” siger hun.
 

Andre grupper favoriseres

I videoen kritiserer formanden for FOAs centrale social- og sundhedssektor Karen Stæhr den favorisering, der efter hendes opfattelse finder sted af andre grupper på bekostning af specielt social- og sundhedsassistenter.

Favoriseringen har ifølge hende fundet sted både før og i forbindelse med de store fyringsrunder.

”Vores store problem er jo, at ledelsen bruger ledelsesretten meget groft til at sætte kikkerten for det blinde øje og kun bevare deres egen faggruppe og smide andre ud,” siger hun.

Vikar i egen stilling

Edith Lorentsen blev tilbudt at komme på en vikarliste til arbejde på sygehuset, men det sagde hun nej til. Hun ville ikke risikere at komme tilbage sin gamle afdeling.

”Jeg ville ikke hjælpe dem med at få nogle ting til at hænge sammen, når de ikke kunne bruge mig,” siger hun.

Herning Sygehus er ikke det eneste sted, hvor tidligere fyrede tilbydes arbejde som vikar. Ofte er det arbejde i netop de stillinger, de er blevet fyret fra med den begrundelse, at de ikke havde de rigtige kompetencer.

I videoen herover fortæller Edith Lorentsen sin historie om fyringen og den behandling, hun fik efter et helt arbejdsliv på Herning Sygehus.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev