Engang var madlavning
noget, der foregik i køkkenet,
og pædagogik forbeholdt
gul stue. Nu begynder
man flere steder i landet
at blive mere bevidst om de
positive effekter, det har,
når madmor og det pædagogiske
personale samarbejder
omkring børnenes måltider.
”Det er godt nyt for børnenes
madforståelse og
sundhed, at køkkenfagligheden og pædagogikken er
begyndt at arbejde mere sammen på tværs,” siger professor
i offentlig mad og ernæring ved Aalborg Universitet
Bent Egberg Mikkelsen og fortsætter:
”Ved at knytte læring til måltidet får vi en aktiv madpædagogik
og maddannelse, og mange studier viser, at
sund adfærd lært som lille, hænger ved i voksenalderen.”
Læs også: Sidses mad har et tema
Væk fra bespisning
Kolding er et af de steder, der er i fuld gang med at skabe
madglæde og læring omkring børns måltider. Det gør
de ved hjælp af et nyt tværfagligt madspil Vores Måltid til
daginstitutioner, som kommunens mad- og måltidskoordinator,
Jane Kudsk, står bag.
”Spillet sætter fokus på den pædagogiske værdi i måltidet.
Det er vigtigt, at børnene får at vide, hvad de spiser,
og det er godt, hvis de er med til at tilberede maden.
Spillet hjælper det pædagogiske personale og køkkenpersonalet
til sammen at finde frem til nogle
værdier omkring måltidet,” siger hun.
Læs også: ’Der dufter ligesom Hulk’
Frugtbart samarbejde
I København har man også gode erfaringer
med øget tværfagligt samarbejde, fortæller
projektmedarbejder i Københavns Madhus
Birgitte Glerup:
”Det giver meget at arbejde med sociale værdier,
sanser og viden om mad før, under og efter
måltidet. Hvis køkkenmedhjælperen kender
det pædagogiske fokus, kan hun lave mad, der
spiller sammen med det.”