Annonce

Sidse sidder, iført som tøj, ved bordet, omringet af spisende børn

Flere arbejder pædagogisk med maden


Børn får sundere madkultur, hvis pædagogisk personale og madmor samarbejder om måltiderne.

Annonce

Niels Åge Skovbo

Af Karen Greve
Journalist

Annonce

Engang var madlavning noget, der foregik i køkkenet, og pædagogik forbeholdt gul stue. Nu begynder man flere steder i landet at blive mere bevidst om de positive effekter, det har, når madmor og det pædagogiske personale samarbejder omkring børnenes måltider.

”Det er godt nyt for børnenes madforståelse og sundhed, at køkkenfagligheden og pædagogikken er begyndt at arbejde mere sammen på tværs,” siger professor i offentlig mad og ernæring ved Aalborg Universitet Bent Egberg Mikkelsen og fortsætter:

”Ved at knytte læring til måltidet får vi en aktiv madpædagogik og maddannelse, og mange studier viser, at sund adfærd lært som lille, hænger ved i voksenalderen.”

Læs også: Sidses mad har et tema

Væk fra bespisning

Kolding er et af de steder, der er i fuld gang med at skabe madglæde og læring omkring børns måltider. Det gør de ved hjælp af et nyt tværfagligt madspil Vores Måltid til daginstitutioner, som kommunens mad- og måltidskoordinator, Jane Kudsk, står bag.

”Spillet sætter fokus på den pædagogiske værdi i måltidet. Det er vigtigt, at børnene får at vide, hvad de spiser, og det er godt, hvis de er med til at tilberede maden. Spillet hjælper det pædagogiske personale og køkkenpersonalet til sammen at finde frem til nogle værdier omkring måltidet,” siger hun.

Læs også: ’Der dufter ligesom Hulk’

Frugtbart samarbejde

I København har man også gode erfaringer med øget tværfagligt samarbejde, fortæller projektmedarbejder i Københavns Madhus Birgitte Glerup:

”Det giver meget at arbejde med sociale værdier, sanser og viden om mad før, under og efter måltidet. Hvis køkkenmedhjælperen kender det pædagogiske fokus, kan hun lave mad, der spiller sammen med det.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev