Annonce

Danmarks kort over nedskæringer

Se hvor meget din kommune skal spare


Kommunerne skal spare milliarder de kommende tre år med regeringens omprioriteringsbidrag. Det kan betyde færre voksne i daginstitutioner, færre lærere i folkeskolerne og færre sosu’er i ældreplejen.

Annonce

Tryk på kortet og se, hvor mange millioner din kommune skal spare. Du kan samtidig se, hvor mange færre stillinger det svarer til, hvis alle besparelserne rammer varme hænder. Kort: FOA Kampagne og Analyse

Af Sisse Nedergaard Jensen
Journalist

Annonce

Med regeringens omprioriteringsbidrag skal kommunerne årligt spare en procent af de kommunale serviceudgifter i perioden 2017-2019. Alene i 2017 svarer det til 2,4 milliarder.

En af de helt store kommunale udgifter går til løn. Hvis alle pengene skal tages fra lønkontoen, vil det betyde mere end 12.000 færre kommunalt ansatte på landsplan. Mere end 2500 af dem vil være social- og sundhedspersonale. Det viser en kortlægning, som FOA har lavet.

Bliver omprioriteringsbidraget fuldt udmøntet, vil det være en katastrofe, mener FOAs formand, Dennis Kristensen.

”Kommunerne har i de seneste år sparet og sparet. Det kan ikke undgå at ramme velfærden direkte, hvis der skal spares mere,” siger Dennis Kristensen. 

Pres på regeringen
Til sommer skal Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen forhandle om kommunernes økonomi. Allerede nu har flere kommuner og fagforeninger været ude og kritisere og demonstrere mod omprioriteringsbidraget. Målet er, at milliardbesparelserne bliver trukket tilbage.

”Det er godt, at der nu er et fælles fodslag blandt de ansatte og kommunerne. Jeg håber, at der bliver lagt sådan et pres på regeringen, så omprioriteringsbidraget bliver smidt over bord,” siger Dennis Kristensen, formand i FOA. 

FAKTA: Danmarkskort over besparelser

Danmarkskortets beregninger er udregnet for 2016-2019 med udgangspunkt i, at omprioriteringsbidraget bliver fuldt udmøntet.

Hvis der tilbageføres penge til kommunerne, er det derfor ikke medregnet. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev