Annonce

FOA leder

Tema: Ledelse

Kommuner skærer på de faglige ledere


Ledere tættest på medarbejderne beskæres drastisk. Prisen kan være dårligere arbejdsmiljø og forringet kvalitet af ydelserne, mener ekspert. 

Annonce

Første-linje lederne med den tætte kontakt til borgere og medarbejdere er blevet en truet race. Grafik: Jørgen Stamp

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

På bare tre år er antallet af lederstillinger på FOAs overenskomster mindsket med næsten 900. Det svarer til en nedskæring på 14 procent. 

“Vi synes, det er en meget voldsom reduktion, for det er vigtigt for FOA, at der fortsat er ledere, der er tæt på medarbejderne. Det er i øvrigt også vigtigt for lederne, at de kan være synlige og tilstedeværende, og ikke bare marionetdukker, der indfører systemer og kontroller,” siger Mona Striib, næstformand i FOA.
14

procent. Så meget er antallet af ledere på FOA-området faldet på 3½ år. I april 2012 var der 6.245 – i november 2015 var antallet faldet til 5.359.

Kilde: KRL
Nedskæringen i ledergruppen tættest på medarbejderne sker typisk, fordi kommunerne slår områder sammen. Det betyder, at lederne skal lede et større antal medarbejdere, og det kan have uheldige konsekvenser, mener Lotte Bøgh Andersen, professor ved Aarhus Universitet og forskningsinstituttet KORA.

“Vores forskning viser, at mere end 20 medarbejdere kan give lederen problemer med at trænge igennem til alle, især når det drejer sig om visioner og meningen med arbejdet. Og det er netop emner, som medarbejderne lægger vægt på.”
 
En ny FOA-undersøgelse viser, at mere end hvert fjerde ledermedlem (28 %) i dag har personaleansvar for flere medarbejdere end for 2 år siden. 1/3 af disse ledere finder det antal, de skal lede, for højt.

Dyrt at spare

FOA-undersøgelsen viser også, at omkring hvert sjette FOA-medlem, der i dag ikke er leder, gerne vil være det på et tidspunkt
 
Lotte Bøgh Andersen peger på, at svækkede muligheder for at avancere til en lederstilling kan mindske motivation og resultater hos medarbejderne. Samme negative effekt kan det have, hvis medarbejderne mangler kvalificeret faglig feedback fra nærmeste leder. 

“Derfor kan blive dyrt i kvalitetsmæssig forstand for kommunerne at spare på disse ledere, for det betyder, at de i mindre grad kan levere gode ydelser,” siger Lotte Bøgh Andersen. 

Arbejdsgiversiden i Kommunernes Landsforening (KL) har ingen kommentarer til sagen, oplyser KL’s presseafdeling i en mail til Fagbladet FOA.
 

Se mere i FOAs undersøgelser om ledere og ledelse 

Visualisering af leder-statistik
FOAs ledermedlemmer har i gennemsnit personaleansvar for 42 medarbejdere. Hver femte er også leder for andre ledere.  Grafik Jørgen Stamp

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev