Annonce

Colourboxbillede af ældre hånd og yngre hånd

Tema: Konkurser i private plejefirmaer

Ældre græder over ny plejekonkurs

Nyt plejefirma drejer nøglen om og efterlader borgere, ansatte og kommuner i vildrede.

Annonce

Efter ny konkurs må berørte borgere finde sig i skiftende hjælpere og mulige forsinkelser de næste par dage. Colourbox

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Ældre borgere i hovedstadsområdet er igen ramt af en stor plejekonkurs, efter det private firma Vitapleje på sidste dag i februar drejede nøglen om. 
 
Vitapleje drev hjemmehjælp i blandt andet Gladsaxe, Hvidovre, Tårnby, Dragør og Lejre kommuner. I Gladsaxe havde firmaet mere end 200 borgere, hvoraf 70 er visiteret til personlig pleje. Fællestillidsrepræsentant i kommunens hjemmepleje, Gitte Fromholt, hjalp tirsdag morgen én af de berørte borgere.

“Hun var meget ked af det, da vi trådte ind ad døren. Besøget skulle efter planen vare halvanden time, men det endte med at tage to timer, fordi vi ikke anede, hvilken hjælp hun skulle have,” fortæller hun til Fagbladet FOA.

Læs også: Efter plejekonkurs: Ældre venter timevis på hjælp
 
“Vi måtte jo også forklare, at der de næste par dage kommer skiftende hjælpere, fordi kommunen har overtaget et stort antal borgere. Så blev hun igen ked af det. Hun har brug for meget hjælp, og det er ikke rart med så mange skiftende hjælpere. Det er synd for hende,” siger Gitte Fromholt videre.
 

Stort overarbejde

Kommunen fik meldingen om konkursen omkring kvart over tre mandag eftermiddag. Herefter skulle der handles hurtigt.
 
”Vi ringede rundt til alle de borgere, der får personlig pleje, for at finde ud af, hvornår de normalt får deres hjælp. Det kunne vi umuligt vide i forvejen,” siger Herle Klifoth til Fagbladet FOA. Hun er chef for træning og pleje i Gladsaxe Kommune.
 
Kommunernes Landsforening (KL) anbefaler, at kommunerne udformer en beredskabsplan til at håndtere eventuelle konkurser. Den anbefaling har man ikke fulgt i Gladsaxe.
 

Ingen plan for konkursen

“Det har vi ikke, men jeg kan heller ikke se, at en beredskabsplan gør gavn. Vi har hele tiden haft tiltro til, at vi kan løfte opgaven, hvis vi bliver ramt af en konkurs,” siger Herle Klifoth og tilføjer, at hun ikke har hørt om utilfredse borgere.
 
 
Herle Klifoth mener ikke, at kommunen kunne have gjort mere for at undgå den uheldige situation. Hun fortæller, at kommunen i kontrakten med Vitapleje har stillet krav om en bankgaranti og samtidig holdt øje med Vitaplejes offentligt tilgængelige regnskaber. Præcis som blandt andet FOA anbefaler. Og intet indikerede, at Vitapleje var på vej mod en konkurs, mener Herle Klifoth.
 
”Jeg tror, at de overtaget noget gæld, da de overtog firmaet. Og det har vi som kommune ingen mulighed for at tjekke op på,” siger hun.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev