Annonce

En kvinde med gråt hår står på en træterrasse og kigger ind i kameraet. Hun holder sine hænder på trægelænderet.

Kontanthjælp: Kommuner frygter bureaukratisk helvede


Kommunerne skal vurdere tusindvis af kontanthjælpsmodtageres arbejdsevne, hvis regeringens kontanthjælpsreform vedtages. Lovforslaget mangler en tydeligt defineret grænse, mener flere kommuner.

Annonce

Iben Brylle Marskov er en blandt tusindvis af kontanthjælpsmodtagere, der af kommunen skal vurderes til, om hun evner at arbejde 225 timer eller ej. Jørgen True

Af Sisse Nedergaard Jensen
Journalist

Annonce

Regeringen arbejder i øjeblikket på en ny kontanthjælpsreform. Kontanthjælpsmodtagere skal arbejde 225 timer årligt, lyder et af forslagene. Ellers vil de blive skåret i deres ydelse. Medmindre de af kommunen bliver vurderet til ikke at leve op til kravet, fordi de har begrænset arbejdsevne.

I lovforslaget er der ingen tydeligt defineret grænse for, hvem der vil blive undtaget for reglen. Beskæftigelsesministeriet vurderer, at knap 8.000, der har været på kontanthjælp i 12 måneder, vil blive ramt af 225-timers reglen. Men det bliver en vurderingssag for kommunerne fra sag til sag.

”Som det ser ud nu, er vi ret sikre på, at alle, der er aktivitetsparate, vil blive undtaget. Men det er selvfølgelig altid et individuelt skøn fra sag til sag,” siger Søren Thorsager, områdechef for rehabilitering i beskæftigelses- og socialforvaltningen i Odense Kommune.

Aktivitetsparate er personer, der er vurderet til ikke at være i stand til at tage et job inden for tre måneder.

Usikre vurderinger

I 2015 var der 107.000 personer over 30 år på kontanthjælp, viser tal fra Kommunernes Landsforening (KL). Kun 27.000 af dem er vurderet jobparate og klar til at tage et job inden for tre måneder. Resten er vurderet aktivitetsparate.

Københavns, Aarhus og Odense Kommune er på nuværende tidspunkt tilbageholdende med at komme med et skøn på, hvor mange kontanthjælpsmodtagere der i deres kommuner vil blive vurderet til at kunne arbejde 225 timer.


”Som lovforslaget er skrevet nu, kan vi ikke automatisk sige, at alle aktivitetsparate bliver undtaget. Vi skal ind og vurdere hver enkelt aktivitetsparate, og om vi tror, vedkommende kan arbejde 225 timer på et år,” oplyser Beskæftigelsesforvaltningen i Aarhus Kommune.

Aarhus Kommune har via KL problematiseret, at det i lovforslaget ikke direkte står skrevet, at alle aktivitetsparate er undtaget.

Bureaukratisk helvede

Anna Mee Allerslev, beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune, deler Aarhus Kommunes bekymring. Hun frygter, at det bliver praktisk talt umuligt for kommunerne både at skulle vurdere, om folk er aktivitetsparate, og så dernæst vurdere om de kan arbejde 225 timer.

”Det bliver et bureaukratisk helvede for kommunerne. Vi skal gennemgå tusindvis af sager på meget kort tid, og jeg frygter, at det vil komme til at gå ud over sagsbehandlingen,” sagde Anna Mee Allerslev til åben høring på Christiansborg om konsekvenserne af kontanthjælpsloftet.

Kontanthjælpsreformen forventes at træde i kraft 1. april. Først derefter begynder vurderingerne af kontanthjælpsmodtagerne.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev