Annonce

Kirsten sidder iført grøn bluse og sort vest, foran en computerskærm

Kirsten har fået lyst til at læse


Stavning har altid været et problem for sosu-hjælper Kirsten Jensen. Et kursus i arbejdstiden har givet selvtillid.

Annonce

Kirsten Jensen har været på danskkursus sammen med kolleger. “I starten, da vi skulle testes, var der lidt nervøsitet – var man nu ikke god nok til sit arbejde, men vi har haft det rigtig sjovt og lært en masse.”  Niels Åge Skovbo

Af Merete Nielsen
Journalist

Annonce

Det er aldrig for sent at blive bedre til noget, man har tumlet med i mange år. Den erfaring har sosu-hjælper Kirsten Jensen gjort, efter hun som 58-årig er sprunget ud i at tage livtag med dobbeltkonsonanter, endelser og andre besværligheder i det danske sprog.

Hendes arbejdsplads, hjemmeplejen i Lem i Ringkøbing-Skjern Kommune, har været med i et projekt, som går ud på at forbedre medarbejdernes kompetencer inden for blandt andet stavning og læsning. Sammen med kolleger har Kirsten siddet foran en computer på VUC hver onsdag i 10 uger i løbet af efteråret. 

Svært ved det skriftlige

Inden kurset var medarbejderne blevet screenet i forhold til deres niveau i læsning, stavning og matematik. Testene viste, hvad Kirsten godt vidste i forvejen.
 
“Jeg har altid haft svært ved at stave. Det har jeg mærket i mit arbejde, hvor jeg har døjet med at udtrykke mig skriftligt, for eksempel når jeg skulle skrive notater i journalerne.”
 

Læs også: Ny chance for at lære at regne og stave

Kirsten fik tilbudt et kursus, der svarer til læsning og stavning på 8.-9. klasses niveau.
“Det er fantastisk, at man kan få fri til at gå i skole og få fuld løn. Og så har det været sjovt. De bruger jo nogle helt andre metoder, end da jeg gik i skole.”
 

Bonus: lyst til at læse bøger

Ud over at få bedre styr på stavemåder og it har Kirsten formået at øge sit læsetempo. 
“Jeg er tit blevet træt af en bog, inden den var slut. Når man læser langsomt, kan man ikke huske, hvad den handler om.”

Efter kurset er Kirsten kommet igennem Det syvende barn, en roman på næsten 700 sider. “Det er noget af en sejr, at jeg nu har lyst til at læse i min fritid.” 

På arbejdet er det dokumentation, der fylder mere og mere. Når journaler skal udfyldes, tænker Kirsten på teknikkerne på kurset. 
“Jeg har lært meget, men har også fået lyst til mere. Jeg har søgt om at komme på kursus igen til foråret, hvor niveauet svarer til 10. klasse.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev