Københavns Kommune har næsten opnået, at 90 procent af maden, der laves i de kommunale institutioner, er økologisk. Seneste opgørelse viste, at 86,8 procent af råvarerne er økologiske. Det har vakt international opmærksomhed – ikke mindst fordi, maden skal laves indenfor de samme økonomiske rammer. Både fra Korea, New York og Skotland har Københavns Madhus fået invitationer til at holde oplæg om økologisatsningen.
Mere tidskrævende
Et af de køkkener, der allerede har nået målet er Håndværkerforeningens Plejehjem på Nørrebro, og her er forandringerne meget tydelige.
Madlavningen tager længere tid, når der skal skrælles kartofler, smittes kål og bages brød. Og det skal der. Serviceleder Helle Conradsen blev ansat i juli 2012 med det erklærede formål at lave bedre mad, som beboerne kan lide – og hæve økologiprocenten. Det er lykkedes, og hun fremhæver, at arbejdsdagene er helt anderledes, når man dropper halvfabrikata og laver alt selv.
Røgfri arbejdstid
Økonomien i køkkenet er den samme som før. Kravet om bedre mad og mere økologi medfører ikke flere penge, så det handler om forandring. En af dem er at gøre arbejdstiden røgfri.
“Det var fantastisk. Der er virkelig vundet meget tid,” siger Helle Conradsen.
Desuden er dyr halv- og helfabrikata, og færdigpaneret fisk røget ud til fordel for friske råvarer, og medarbejderne laver den varme aftensmad lige før, de 148 beboere får den serveret