Annonce

viser 4 skilte der hænger på en væg. Det øverste med teksen KBH 90 % økologi - målet er nået!

Økomad sætter hovedstaden på verdenskortet


København er blevet verdensberømt, fordi knap 90 procent af maden i de offentlige køkkener er økologisk

Annonce

Jørgen True

Af Ingrid Pedersen
Journalist

Annonce

Københavns Kommune har næsten opnået, at 90 procent af maden, der laves i de kommunale institutioner, er økologisk. Seneste opgørelse viste, at 86,8 procent af råvarerne er økologiske. Det har vakt international opmærksomhed – ikke mindst fordi, maden skal laves indenfor de samme økonomiske rammer. Både fra Korea, New York og Skotland har Københavns Madhus fået invitationer til at holde oplæg om økologisatsningen.  

Mere tidskrævende

Et af de køkkener, der allerede har nået målet er Håndværkerforeningens Plejehjem på Nørrebro, og her er forandringerne meget tydelige.  

Madlavningen tager længere tid, når der skal skrælles kartofler, smittes kål og bages brød. Og det skal der. Serviceleder Helle Conradsen blev ansat i juli 2012 med det erklærede formål at lave bedre mad, som beboerne kan lide – og hæve økologiprocenten. Det er lykkedes, og hun fremhæver, at arbejdsdagene er helt anderledes, når man dropper halvfabrikata og laver alt selv.

Røgfri arbejdstid

Økonomien i køkkenet er den samme som før. Kravet om bedre mad og mere økologi medfører ikke flere penge, så det handler om forandring. En af dem er at gøre arbejdstiden røgfri.

“Det var fantastisk. Der er virkelig vundet meget tid,” siger Helle Conradsen.
Desuden er dyr halv- og helfabrikata, og færdigpaneret fisk røget ud til fordel for friske råvarer, og medarbejderne laver den varme aftensmad lige før, de 148 beboere får den serveret

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev