Annonce

Overvægtig mand i rød t-shirt og sorte shorts lufter brun labrador foran busstoppested

Nu skal byretten bedømme fedmefyring


Efter en tur rundt om EU-domstolen og massiv international pressedækning er sagen om dagplejeren, der blev fyret for sin vægt, tilbage i Kolding Byret.   

Annonce

Den 51-årige tidligere dagplejer Karsten Kaltoft skal med en EU-dom i ryggen have lovligheden af sin fyring for overvægt  bedømt i Kolding Byret.      Johnny Frederiksen

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Sagen om den tidligere dagplejer Karsten Kaltoft, der i 2010 efter sin egen og FOAs opfattelse blev fyret for en kampvægt på omkring 160 kg, fortsætter fra mandag den 1. februar i Kolding Byret.

FOA har indklaget Billund Kommune for diskrimination, og sagen har tidligere været i byretten, men blev udskudt, for at EU-domstolen kunne forholde sig til de principielle sider af sagen.

Domstolen skulle afklare, om fedme er et handicap og dermed omfattet af EU-lovgivningens forbud mod diskrimination på grund af ”ethvert forhold”. Dansk lovgivning forbyder flere former for diskrimination, herunder køn, race, religion og handicap, men ikke fedme.

Overvægt kan være handicap

I juli måned 2014 udtalte EUs generaladvokat sig foreløbigt om sagen, og i december 2014 kom EU-domstolen med sin afgørelse. I begge tilfælde med stor international pressedækning, fordi sagen også har interesse i andre lande.

Domstolen fastslog, at overvægt kan være et handicap, og at det ikke er afgørende, hvordan handicappet er opstået. Billund Kommune havde fremført, at fedme er selvforskyldt, og derfor ikke kan være et handicap. Men det argument afviser EU-domstolen.

FOA betragter afgørelsen som en sejr, mens modparten i Kommunernes Landsforening peger på, at det også fremgår af dommen, at fedme ikke i sig er beskyttet mod diskrimination i EUs love.

Godt rygstød i EU-dom

Nu fortsætter sagen i Kolding Byret, som skal afklare, om Karsten Kaltoft faktisk blev fyret på grund af sin vægt. Hvis retten når frem til den konklusion, vil opsigelsen efter EU-dommen være i strid med Forskelsbehandlingsloven.

Sagens hovedperson er fortrøstningsfuld op til byrettens behandling af hans sag.

”FOAs jurister vurderer jo, at EU-dommen er et godt rygstød, så jeg har det fint med, at vi skal i gang igen, selv om jeg selvfølgelig også gerne vil have en afslutning på sagen. Det får vi forhåbentlig om 6-8 uger,” siger den 51-årige Karsten Kaltoft til Fagbladet FOA.

Han er dog forberedt på, at sagen kan blive anket videre.

”Men så tager vi også det med. Nu er vi gået så langt med sagen, at den under alle omstændigheder skal gøres færdig.”

Overvældende interesse for sagen

Mediernes interesse for sagen har været en overraskende, men også voldsom, oplevelse for Karsten Kaltoft. Men nu har han prøvet det, og bliver ikke helt så forskrækket mere, fortæller han.

”FOA har heldigvis forberedt mig godt, for det kan altså godt være overvældende, når der står 5-6 mænd med kameraer og filmer, og når man skal i direkte fjernsyn forskellige steder.”

Rollen som linselus har også betydet, at Karsten Kaltoft af og til bliver genkendt, hvor han kommer frem. Han arbejder nu som lastbilchauffør, og når han møder folk på lagre og lignende steder, bliver der spurgt ind til sagen.

”Jeg har kun fået positive tilkendegivelser. Godt gået, siger folk, og det er helt vildt dejligt. Det viser jo i bund og grund, at det betyder noget for mennesker, at man kan blive strittet ud, bare fordi man er lidt anderledes.”

Det betyder noget for folk, at man kan blive strittet ud, bare fordi man er lidt anderledes.

Karsten Kaltoft, tidligere dagplejer

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev