Annonce

Ung mand i sportstøj med blomster og præmier.

Fritidsordninger giver for lidt for pengene


Færre timers pasning får almindelige lønmodtagere til at
vælge fritidsordninger fra.

Annonce

”Jeg har været i SFO i 13 år og aldrig oplevet flere udmeldelser end nu,” siger Jens Orleth, der er pædagogmedhjælper og TR i Rosengårdskolens SFO i Odense. Privatfoto

Af Signe Westergaard-Jensen
Journalist

Annonce

Almindelige lønmodtagere, der ikke kan få rabat, vælger i stigende grad SFO, fritidshjem og klub fra efter skolereformen. Det viser en undersøgelse, Bureau 2000 har foretaget for FOA.

I de dyreste kommuner i landet, hvor en plads koster over 1.600 kroner om måneden, er det i dag kun 40 procent af de 10-årige børn, der er i SFO, fritidshjem eller klub. Der er her tale om børn, der bor sammen med to voksne, og som ikke har søskende i pasning. Generelt gælder det, at jo højere prisen er, jo mindre er andelen af 10-årige i offentlig pasning.

Samtidig er efterspørgslen efter pasning for skolebørn faldet med 7,6 procent fra 2013 til 2014. Det er cirka 10.000 udmeldte børn.

Prisen er problemet

Forældrenes Landsforening FOLA er bekymrede over udviklingen.

”Vi oplever, at et voksende antal forældre med almindelige indkomster synes, at prisen ikke længere står mål med fritidstilbuddenes varighed og indhold. Jeg har selv en dreng på otte år, der mange dage kun er i pasning én time. Så tænker man da over den post i budgettet,” siger Dorthe Boe Danbjørg, formand for FOLA.

Det er et problem, at kommunerne frit kan sætte prisen på en SFO-plads, oplever Mogens Bech Madsen, formand for Pædagogisk Sektor i FOA.

”De høje priser er årsagen til, at forældre fravælger SFO. 10.000 udmeldte børn taler for sig selv. Samtidig oplever vi, at de børn, som stadig bruger SFO, har behov for omsorg og for at der sker noget andet efter en lang skoledag,” siger han.

En ond cirkel

Pædagogmedhjælper Jens Orleth har arbejdet 13 år i Rosengårdskolens SFO i Odense, og han oplever udviklingen på tæt hold.

”Der har aldrig været flere udmeldelser. Det er en ond cirkel, hvor færre børn giver færre ressourcer, der giver dårligere aktiviteter, der igen giver flere udmeldelser.”

Regeringspartiet Venstre deler ikke bekymringerne.

”Vi skal passe på, at vi ikke kommer til at fastholde børn i institution, hvis et andet fritidstilbud passer bedre til dem, efter de har fået længere skoledage, for eksempel idræt eller at slappe af hjemme,” siger Anni Matthiesen, børneordfører i Venstre.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev