Annonce

Mandlig ansat alene med mange børn i børnehave

Alenearbejde

Vi er blevet gårdvagter i børnehaven


De ansatte i Thurø Børnehus står langt oftere alene med børnene end før i tiden. Det påvirker både dem,
børnene og det pædagogiske arbejde.

Annonce

"Det er svært for os at give liv til kommunens målsætninger på de par timer, vi har til pædagogisk arbejde," siger pædagogisk assistent Jimmi Freno fra Thurø Børnehus Jørgen True/Studie-E

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Forringede normeringer har øget den tid, de ansatte i daginstitutionerne er alene med en børnegruppe.

 

Flest skal på arbejde midt på dagen, hvor de pædagogiske aktiviteter finder sted, og det betyder, at bemandingen er tynd om morgenen og i eftermiddagstimerne.

 

”Vi har fået væsentligt mere alene-arbejde de senere år, og de problemer, det giver, fylder meget i personalegruppen,” siger pædagogisk assistent og tillidsrepræsentant Jimmi Freno fra Thurø Børnehave i Svendborg Kommune. Han har 15 års erfaring i bagagen og har i den periode oplevet, hvordan alenearbejdet er steget i omfang.

 

Ren råpasning

Kun en enkelt medarbejder åbner og lukker i hvert af de to huse, som udgør 80-børns-børnehaven, og i de situationer kan man let være alene med 15-20 børn.

 

Morgenvagten er på en time og lukkevagten på to timer.

 

“Her handler det især om hurtig konfliktløsning, det er sådan lidt gårdvagts-agtig. Ikke noget med pædagogisk udvikling, det er ren råpasning,” siger Jimmi Freno.

 

Rum-opdeling mindsker larm

Før i tiden var de flere til at åbne og lukke, og det pædagogiske arbejde foregik henover hele dagen. Ikke bare i et planlagt kortere tidsrum.

 

”Vi havde tid til fordybelse med det enkelte barn, og en til en-kontakten gjorde børnegruppen mere harmonisk,” husker Jimmi Freno.

 

På hans egen stue har rum-opdeling haft en god effekt på kaos og larm. Mindre grupper af børn leger afskærmet fra de andre af reoler og andet møblement. Jimmi Freno har også gode erfaringer med at spille musik og at dæmpe lyset. Det virker beroligende på børnene. Og de mest urolige kan man give en ”nulre-sten”.

 

”Når deres hænder får den at arbejde med, siver uroen ud af kroppen, så de kan koncentrere sig og modtage en besked,” forklarer Jimmi Freno.

 

Læs også artiklen "Alenearbejde truer børns trivsel"

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev