Annonce

Sygehælper Mie Svenningsen på nattevagt i plejeboligerne i Århus Kommune. Foto: Niels Åge Skovbo

Alenearbejde

Én nattevagt til 60 ældre på tre etager

For ti år siden var der tre nattevagter i plejeboligerne Kongsgården i Aarhus Kommune. I dag er der én, og det har konsekvenser både for nattevagten selv, for de gamle og for de dagvagter, der møder om morgenen.

Annonce

Mie Svenningsen har som nattevagt ofte været alene om at passe 60 ældre. Klik på billedet og læs hendes historie.         Niels Åge Skovbo

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Mie Svenningsen er eneste nattevagt til 60 plejekrævende ældre, fordelt på tre etager. Hun har selv optalt mere end 100 opkald på en vagt, og det evige ringeri er en stressfaktor.

”Det kan godt være lidt kaotisk, men jeg er efterhånden blevet hærdet og tager stille og roligt én ting ad gangen,” siger Mie Svenningsen. Hun er sygehjælper, men i gang med en opskoling til social- og sundhedsassistent.

For bare ti år siden var der tre nattevagter, en på hver etage, til det arbejde, som Mie Svenningsen i dag må klare alene, fortæller hun og dagvagt-kollegerne Mette Frostholm og Mogens Kjær, begge social- og sundhedshjælpere.

”Dengang var beboerne endda lidt bedre. I dag har flere af dem svære problemer, og det kræver personalemæssigt mere at håndtere dem,” siger Mogens Kjær. Han peger på, at nogle også kan være aggressive og fortæller om en beboer, der i raseri truede med en kniv.

”Ledelsen har sagt, at beboerne jo sover om natten. Jeg tænker, at det må være nogen tid siden, at de har været på en nattevagt”

Mogens Kjær, social- og sundhedshjælper

Ekstraarbejde til dagholdet

Beboerne mærker den forringede bemanding om natten, og det gør personalet, der møder ind om morgenen, også. 

”Vi får som dagvagter en masse ekstraarbejde, fordi nattevagten ikke har haft tid til at give beboerne den tiltrængte pleje om natten. Nogle har forsøgt selv at gå på toilettet, og så er der sket et uheld, andre er faldet ud af sengen og kan ikke selv finde ud af at tilkalde hjælp,” siger Mette Frostholm.

Hun kan også finde demente beboere, der går rundt på gangene, nogle uden tøj på. De kan ikke finde ud af, hvor de bor, og de har måske vækket andre og er kommet op at toppes med dem. 

”Ledelsen har sagt, at beboerne jo sover om natten. Jeg tænker, at det må være nogen tid siden, at de har været på en nattevagt,” siger Mogens Kjær. 

Bleskift springes over

Mie Svenningsen nikker genkendende til de problemer, dagvagterne nævner. 

”Bleskift må jeg indimellem springe over. Og nogle af beboerne må vente så lang tid på mig, at de bliver urolige.” 

Nattevagten har mulighed for at tilkalde hjemmehjælpen, men det sker typisk kun, hvis nogen er faldet og skal løftes op, eller hvis en beboer er smuttet ud af hoveddøren, fortæller Mie Svenningsen. Ellers må hun klare tingene selv. 

Områdechef Marianne Resbo forklarer bemandingen med politisk besluttede besparelser. Rådmand Jette Skive (DF) og Borgmester Jakob Bundsgaard peger på hinanden som ansvarlige for forholdene. 

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev