Annonce

Kvinde i hvis bluse kigger ind i kameraets linse.

Tema: Værdighed i ældreplejen

Minister: Sådan vil ansatte mærke ældremilliarden


Selv om ældremilliarden først og fremmest er målrettet de ældre, vil plejepersonalet også få gavn af pengene, vurderer sundheds- og ældreminister Sophie Løhde.

Annonce

Ifølge sundheds- og ældreminister Sophie Løhde skal ældremilliarden være med til gøre ældreplejen mere værdig. Esben Zollner Olesen

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Ifølge sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) skal den ekstra milliard, der er sat af årligt fra og med næste år, bruges af kommunerne til forskellige tiltag, der understøtter den værdighedspolitik, de skal lave.


“Det vil være forskelligt, hvad pengene konkret kommer til at gå til, men generelt skal de bruges til at give de ældre en bedre livskvalitet og selvbestemmelse i hverdagen,” siger Sophie Løhde (V) til Fagbladet FOA.

 

Hvordan vil FOAs medlemmer kunne mærke virkningerne af ældremilliarden?

 

“Jeg håber først og fremmest, at de ældre vil kunne mærke, at der er sat ekstra penge af, For det er jo dem, det handler om. Men en værdig ældrepleje forudsætter, at personalet, som omgås de ældre og hjælper dem i hverdagen, har de nødvendige faglige kompetencer. Og pengene vil blandt andet kunne bruges til kompetenceudvikling og bedre normeringer, så på den måde skal personalet også gerne kunne mærke, at der er sat ekstra penge af.

 

Er ældreplejen værdig nok, som den er i dag?

 

“Flere steder i landet har man gode tilbud til de ældre, der får den hjælp, de har brug for i hverdagen, men der er også steder, hvor ældreplejen kan blive bedre.”


“For nylig har vi for eksempel set i tv, at man på nogle plejehjem har skemalagte toiletbesøg, og at beboerne må ligge i timevis i en våd seng. Det, synes jeg, er uværdigt for de ældre, og derfor har vi også sat ekstra penge af til ældreområdet på næste års finanslov.”

 

Hvad skal der til for, at ældrepleje bliver mere værdig?

 

“Helt grundlæggende handler det om, at vi skal blive bedre til at tage hånd om de ældre, og at vi skal have større respekt for, at de ældre er forskellige og også har forskellige behov. Vi skal være bedre til at tilbyde de ældre forskellige tilbud, som matcher de ønsker og behov, de har hver især. Det gælder uanset, om vi taler hjemmehjælp, mad eller botilbud. For vores ældre fortjener en værdig pleje og omsorg. De skal have mulighed for at leve det liv, de ønsker med størst mulig livskvalitet og selvbestemmelse.

Læs også: 'Plejepersonale: Den værdige ældrepleje halter'

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev