Annonce

Portrætbillede af ung kvinde med briller.

Tema: Mobning

"Vi er nødt til at sige fra over for mobning"

FOA-medlem blev chikaneret i en bus. Hun opfordrer nu andre FOA-medlemmer til at tage afstand fra den mobning, der også foregår på mange arbejdspladser.

Annonce

Sandra Lykke Möller blev overfuset af tre kvinder i en bus. Hun opfordrer nu andre FOA-medlemmer til at sige fra, hvis de oplever mobning. Privatfoto

Af Linda Gjaldbæk Hansen
Journalist

Annonce

Sandra Lykke Möller blev overfuset af tre unge kvinder i en bus på vej til arbejde. De kaldte hende ”Fede ko” og ”En belastning for det danske sundhedssystem”. Ingen i bussen greb ind, og i situationen forholdt Sandra sig også selv tavs. 
 
Men da hun kom hjem, skrev hun et indlæg om episoden på Facebook. Håbet var, at hendes svar ad den vej ville nå tilbage til mobberne. Og det er der stor sandsynlighed for, da hendes svar allerede nu er blevet delt af over 35.000 danskere.
 
”Jeg er helt overvældet over de mange positive reaktioner, jeg har fået. Jeg er også blevet kontaktet af rigtig mange medier, der gerne vil interviewe mig om episoden. Problemet er bare, at de alle sammen fokuserer på mig som person i stedet for på sagen,” siger Sandra Lykke Möller til Fagbladet FOA.
 

Mobning er et stort problem

Ifølge Sandra Lykke Möller er det vigtigste nemlig, at der bliver gjort opmærksom på den måde, vi taler til hinanden på. Og at der bliver sagt fra overfor mobning – ligegyldigt hvor den foregår. 
 
”Jeg har tit oplevet, at jeg er blevet chikaneret på grund af den måde, jeg ser ud. Det er på en eller anden måde nærmest blevet i orden at pege fingre ad folk og skamme dem ud for at se anderledes ud eller være lidt ved siden af. Det er der også rigtig mange andre, der oplever. Uden at der er nogle, der hjælper eller kommer dem til undsætning. Og det er bare ikke i orden,” siger 32-årige Sandra Lykke Möller, der arbejder som social- og sundhedsassistent på et plejecenter i Taastrup.
 
Og netop indenfor FOAs faggrupper er mobning et stort problem. Faktisk er hvert sjette FOA-medlem blevet mobbet på arbejdet i løbet af det seneste år. Det svarer til 16 procent af alle FOAs medlemmer. På landsplan er tallet 12 procent.
 

Nødt til at sige fra

“Personligt har jeg aldrig oplevet mobning på min arbejdsplads, men jeg har nogle gange overværet, at andre taler dårligt om en kollega bag vedkommendes ryg. Hvis jeg har overskud til det, siger jeg fra. For ofte skyldes mobning uvidenhed,” siger Sandra Lykke Möller, der også har oplevet faglig mobning fra folk, der ser ned på hendes uddannelse.
 
”Den faglige mobning er faktisk den værste. For jeg er stolt af mit job. Derfor rammer folks kritik af mit arbejde rigtig hårdt. Især fordi den ofte kommer fra folk, der ikke aner, hvad jeg laver,” siger hun.
 
Sandra Lykke Möller håber, at hendes indlæg på Facebook kan være med til at skabe en debat om, hvordan man håndterer situationen, hvis man oplever, at andre bliver mobbet. Enten på arbejdspladsen eller i det offentlige rum. Og at flere tør blande sig, hvis de overværer, at andre bliver mobbet eller overfuset. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev