Annonce

Yngre kvinde står udenfor

Tusinder kan have sygedagpenge til gode 


Flere tusinde kan have sygedagpenge til gode, fordi deres sager er blevet behandlet forkert.

Annonce

Nadia Anker fik stoppet sine sygedagpenge med tilbagevirkende kraft. Ifølge en ny højesteretsdom må kommunen ikke stoppe sygedagpenge, før der ligger en korrekt afgørelse. For Nadia Anker betyder det, at hun skal have ca. 30.000 kr. tilbage før skat. Niels Åge Skovbo

Af Merete Nielsen
Journalist

Annonce

Nadia Anker kan se frem til at få omkring 30.000 kroner før skat tilbage fra Randers Kommune. Den 36-årige tidligere sosu-hjælper er nemlig en af de mange sygemeldte, der har fået stoppet sine sygedagpenge med tilbagevirkende kraft. Og den praksis er med få undtagelser ikke lovlig.

Det står klart efter en dom fra Højesteret, som har fået Ankestyrelsen til at melde ud, at den ændrer praksis. Derfor skal styrelsen og kommunerne på ny afgøre sager, hvor borgere har fået stoppet deres sygedagpenge inden for de seneste tre år.

Hidtil har praksis været, at sygedagpenge automatisk stoppede efter 22 uger, eller når en forlængelse af sygedagpengene udløb. Det nye er, at kommunen ikke må stoppe sygedagpenge, før den har sendt en endelig afgørelse til borgeren.

Fra sygedagpenge til kontanthjælp

Nadia Anker har fibromyalgi, der blandt andet giver smerter i muskler og led. I 2013 er hun i arbejdsprøvning for at få afklaret sin arbejdsevne. På det tidspunkt er hendes sygepenge blevet forlænget med 39 uger – efter Ankestyrelsen har omgjort kommunens afgørelse.

Da de 39 uger udløber 31. oktober 2013, kommer hun på kontanthjælp og mister dermed cirka 3.000 kroner om måneden i indkomst før skat.

”Jeg følte mig virkelig dårligt behandlet. Ikke så meget over at gå ned i indtægt, men over at de stopper min arbejdsprøvning efter kun halvanden måned. Jeg bliver parkeret på kontanthjælp uden yderligere hjælp til at komme tilbage til arbejdsmarkedet,” siger Nadia Anker til Fagbladet FOA.

På grund af ventetid i Ankestyrelsen går der næsten et år, før Nadia får en endelig afgørelse fra kommunen. Det sker 2. september 2014, hvor hun får at vide, at kommunen ikke vil forlænge hendes sygedagpenge yderligere efter 31. oktober 2013. Dermed er hendes sygedagpenge ophørt med tilbagevirkende kraft.

11 måneders sygedagpenge til gode

Med den nye dom fra Højesteret er en afgørelse imidlertid først gyldig fra det tidspunkt, hvor kommunen træffer en endelig afgørelse.

Nadia har derfor 11 måneders sygedagpenge til gode. Når den kontanthjælp, hun har fået i de 11 måneder, er trukket fra, skal hun have cirka 30.000 kroner tilbage.

”Man sætter jo tæring efter næring, og min søn har fået det, han har brug for. Men den mindre indtægt har blandt andet betydet, at jeg har måttet sætte afbetalingen på et lån på pause,” siger Nadia Anker.

Fakta: Sager om sygedagpenge skal genoptages

I FOA Randers, hvor Nadia Anker er medlem, viser en foreløbig gennemgang, at 15 sager skal tages op igen. Og på landsplan anslår FOA, at omkring 3.500 danskere kan sidde med en sag, der kan udløse udbetaling af sygedagpenge. Det kan dreje sig om alt fra to dage til flere års sygedagpenge.

Ankestyrelsen har imidlertid meldt ud, at den ikke har ressourcer til at gennemgå sagerne, og derfor skal du selv henvende dig i jobcentret, hvis du vil vide, om du kan være omfattet af den nye praksis.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev