Annonce

Kvinde kigger ud af vinduet

Tema: Depression

Depression fylder på jobbet

Hvert tiende FOA-medlem har kæmpet med en depression inden for de seneste to år.

Annonce

For den tidligere pædagogmedhjælper og nu dagplejer Susser Karina Hansen hjalp det at være åben om sin depression. Det var hun ikke i starten. Niels Aage Skovbo

Af Rasmus Handberg Baunegaard Nielsen
Journalist

Annonce

Risikoen for at udvikle en depression er høj blandt FOAs medlemmer, og inden for bare to år har ti procent døjet med sygdommen på egen krop, viser en ny medlemsundersøgelse.

“Vi taler om omsorgspersonale, og deres arbejde kræver et særligt overskud. Af samme grund er de også i større risiko for at gå ned med flaget, når de oplever problemer,” siger psykolog Johanne Bratbo til Fagbladet FOA. Hun er projektleder på kampagnen En Af Os, der bekæmper tabuer om psykisk sygdom.

Hver femte rammes

Knap hver femte dansker vil på et tidspunkt i løbet af livet udvikle en depression, fortæller overlæge og professor i psykiatri ved Psykiatrisk Center Glostrup Poul Videbech.

“Derfor må det siges at være en høj andel af FOA-medlemmer, der har haft en depression inden for så kort tid,” siger han til Fagbladet FOA.

”Stress og belastende arbejdsmiljø øger risikoen for depression. Det samme gør visse livsstilsuvaner som for eksempel rygning og for lidt motion, og måske er dette overrepræsenteret blandt FOAs medlemmer,” fortsætter Poul Videbech.

Læs også: 5 gode råd mod depression

10

procent af FOAs medlemmer har været ramt af en depression inden for de seneste to år.

Medlemsundersøgelse, august 2015. 1.902 medlemmer deltog. 
Samtidig er behandling vigtig. For hvis en depression ikke behandles fornuftigt og i tide, stiger risikoen for, at den vender tilbage eller i værste tilfælde udvikler sig til en kronisk tilstand, påpeger professoren.

Vær åben

Den tidligere pædagogmedhjælper Susser Karina Hansen holdt sin depression hemmelig for kollegerne. Det betød, at hun ofte græd alene på personaletoilettet og skammede sig. I dag har hun et vigtigt råd:

”Vær åben om din sygdom, selvom det er svært, for ellers oparbejder du en følelse af at være den eneste i verden, der har det skidt.”
 
Læs Sussers historie: Åbenhed overvandt tabuet

Fakta: FOA-jobs hårdt ramt

Rengøringsassistenter og køkkenmedhjælpere placerer sig som nummer to og fire på listen over, hvilke job der har størst risiko for at udvikle en depression. Også pædagogmedhjælpere, sosu’er og portører er i større fare for depression end gennemsnittet.
Kilde: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, maj 2015

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev