Annonce

Tema: Konkurser i private plejefirmaer

Minister til konkursramte: Sådan er det

Beskæftigelsesministeren og sundheds- og ældreministeren måtte svare på spørgsmål om de mange konkurser i private plejefirmaer.

Annonce

Ansatte, der er kommet i klemme ved en konkurs, må klare sig selv økonomisk, indtil sagen er afgjort, mener beskæftigelsesministeren.  Video: Tue Wettergreen-Paltorp og Johnny Frederiksen

Af Josefine Boutrup
Journalist

Annonce

”De ansatte skal nok få deres penge. Det handler bare om, hvem der skal betale regningen. Selvfølgelig kommer der en mellemperiode, hvor de må vente på deres penge, men hvis man er organiseret, så hjælper fagforeningerne ofte med det. Hvis ikke må man klare sig selv. Sådan er det.

Det var et af svarene fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V), da han og sundheds- og ældreminister Sofie Løhde (V) onsdag var til samråd i Folketingets Beskæftigelsesudvalg om private plejefirmaers konkurser.

Samrådet var indkaldt af udvalgets næstformand, Bjarne Laustsen (S), for blandt andet at drøfte situationen i Aalborg og Hjørring, hvor over 200 tidligere ansatte stadig mangler deres løn efter firmaet Kærkommens konkurs, fordi hverken kommunerne eller Lønmodtagernes Garantifond vil betale.


Ikke alle har råd

Beskæftigelsesministerens melding faldt ikke i god jord hos Bjarne Laustsen.

”Det er ikke alle ansatte, der har råd til bare at klare sig selv. Desuden er det et kæmpe problem, hvis regningen ender hos kommunen. I sidste ende kan det holde andre kommuner tilbage fra at handle hurtigt i tilfælde af en konkurs,” siger han.


"Han lever i en helt anden verden"

Kristine Gjedde, der var ansat i Kærkommen i Hjørring, og som nu mangler 134.000 kroner, var heller ikke glad for svaret. Hun var med til samrådet i dag og kalder Jørn Neergaard Larsens udtalelse for grotesk.

”Man skulle tro, at han lever i en helt anden verden. 134.000 kroner er rigtig mange penge, når man er social- og sundhedshjælper, og det er et rigtig stort problem, at vi skal vente flere år på at få pengene. Jeg føler virkelig, at hverken jeg eller de andre ansatte bliver taget alvorligt,” siger hun til Fagbladet FOA.

Selv har hun ikke været medlem af FOAs A-kasse længe nok til at låne penge. For tre uger siden traf FOAs formand Dennis Kristensen dog beslutningen om, at ingen medlemmer skal lide overlast, og Kristine Gjedde kan derfor se frem til at få dækket nogle af sine omkostninger af FOA.

Kæmpe dilemma

Ministrene skulle også svare på, hvordan kommunerne kan sikre, at de ældre får den nødvendige pleje ved en konkurs, hvis de ikke skal risikere, at der er tale om en virksomhedsoverdragelse.

”Vi står i en kæmpe dilemma, fordi kommunerne har et forsyningsansvar, hvor de skal gå ind og dække i tilfælde af en konkurs. I Aalborg og Hjørring har de klaret den opgave rigtig godt, og nu risikerer både ansatte og kommunerne at blive straffet økonomisk. Det er ikke godt nok,” siger Bjarne Laustsen til Fagbladet FOA.

Mens Sofie Løhde slog fast, at kommunerne ved lovgivning skal sørge for borgerne, hvis et privat firma går konkurs, roste Jørn Neergaard Larsen systemet, der sikrer de ansatte deres penge.

Der skal nye regler til

Bjarne Laustsen var langt fra tilfreds med Sofie Løhdes svar.

”Vi har brug for klare regler, så kommunerne ikke kommer i samme situation som i Aalborg og Hjørring. Jeg synes, at ministrene var rigtig gode til at tørre ansvaret af på kommunerne, og det mener jeg ikke er rimligt,” siger han.

For at forebygge konkurser har Dansk Industri, Dansk Erhverv og Kommunernes Landsforening udarbejdet fem fælles anbefalinger, der skal mindske risikoen for konkurser. Blandt andet skal der stilles større garantier, og der skal være en beredskabsplan, hvis der sker en konkurs.

”Det er nogle rigtig fine anbefalinger, som der er blevet lavet. Men en beredskabsplan virker kun, hvis kommunerne er helt sikre på ikke at hænge på regningen,” siger Bjarne Laustsen.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev