Annonce

Kvinde i hvid kittel foran hospitalsseng med patient.

Fyrede sosu'er: Hvem skal passe de syge


Fyrede social- og sundhedsassistenter på regionshospital frygter, at patienterne vil få mindre pleje og omsorg.

Annonce

Randi Knudsen og hendes ti kolleger frygter, at der vil blive mindre tid til patientnær pleje og omsorg, når de fra 1. marts 2016 er opsagt fra Kirurgisk afdeling i Herning        Colourbox

Af Kristine Jensen
Journalist

Annonce

Er det de frivillige eller pårørende, der skal passe de syge? Sådan lyder overskriften på et åbent brev, som 11 social- og sundhedsassistenter har sendt til regionsrådet i Midtjylland i kølvandet på, at de er blevet opsagt fra deres arbejde på kirurgisk afdeling på Regionshospitalet i Herning.

Samtlige sosu-assistenter på afdelingen, på nær en tillidsrepræsentant og en suppleant, er blevet opsagt pr. 1. marts 2016 som led i besparelser i Region Midtjylland, hvor i alt 700 stillinger skal nedlægges frem mod 2019.

Og det har fået sosu-assistenterne til tasterne.

Læs det fulde brev på FOA Hernings hjemmeside

Frygter for patienterne

Randi Knudsen er en af de opsagte sosu-assistenter. I dag har hun og kollegerne til opgave blandt andet at skifte forbindinger og udfører plejeopgaver med katetre, dræn og stomi. De oplærer stomi-patienter i at leve med stomi, drager psykisk omsorg og inddrager de pårørende. Opgaver, som fremover skal udføres af sygeplejersker.

”Vores sygeplejersker på afdelingen er meget dygtige, men de løber i forvejen stærkt og har mange andre opgaver, især administrative, så jeg frygter, at det kan få konsekvenser for den patientnære pleje,” siger Randi Knudsen.

Hun har været på afdelingen i 21 år og understreger, at samarbejdet med sygeplejersker og læger på afdelingen har været godt, men hun er dybt frustreret over situationen.

”Vi har fået besked om, at vi ikke har de høje kompetencer, som der skal til for at arbejde på afdelingen, og det er det, jeg gerne vil have svar på. Hvad er det, der gør, at vi fra den ene dag til den anden ikke har de høje kompetencer, som vi har udviklet på afdelingen gennem mange år,” siger Randi Knudsen.

Store besparelser

Ida Götke, sygeplejefaglig direktør på Hospitalsenhed Vest, kan godt følge de 11 social- og sundhedsassistenters bekymring, men understreger, at afdelingen vil blive fulgt tæt, så pleje og omsorg ikke bliver nedprioriteret.

"Besparelseskravet fra regionen har været så stort, at kirurgisk afdeling har været nødt til at lukke seks sengepladser og gentænke samtlige patientforløb og arbejdsgange, og her har det desværre været nødvendigt at opsige social- og sundhedsassistenterne, som har ydet en meget værdifuld indsats på afdelingen," forklarer hun.

Det betyder blandt andet, at der vil være flere behandlinger i ambulant eller dagsregi.

”Vi lægger an til, at de mest raske patienter i øget grad bliver selvforvaltende. Så den nødvendige omsorg, der selvfølgelig skal være til stede, går til de patienter, der er mest syge,” siger Ida Götke.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev