Annonce

Ung kvinde i ternet kittel lægger forbinding om en ældre borgers fod.

Sosu'er styrkes til patientpleje i kommunerne


Sosu-assistentelever bliver klædt på til at indgå i kommunernes sygepleje af borgere, der udskrives tidligt fra sygehuse.

Annonce

Sosu-assistentelev Anne-Maj Nielsen er med i en ny form for praktik, hvor hun følger behandlingen af forskellige patientforløb. Niels Åge Skovbo

Af Anni Heiberg
Journalist

Annonce

Kommunerne har brug for social- og sundhedsassistenter til at tage sig af borgere, som skal plejes efter at være udskrevet fra hospitalet

Det er baggrunden for en ny form for praktik i somatisk sygepleje, som sosu-assistentelever fra Social- og Sundhedsskolen i Silkeborg deltager i.

Praktikken er på 16 uger og deles ligeligt mellem Regionshospitalet Silkeborg og Silkeborg og Skanderborg kommuner. De første otte uger foregår på hospitalet, den anden del i genoptræningsenheder og i afdelinger med midlertidige pladser på plejecentre. Hidtil er praktikken kun foregået på hospitalet.

Den nye praktik gennemføres som et pilotprojekt, der involverer skolen, hospitalet, kommunerne og FOA Silkeborg-Skanderborg.

Behov i kommunerne

Projektet gennemføres med to hold elever, og det kan føre til ændringer i uddannelsen og muligvis betyde, at der uddannes flere sosu-assistenter.

”Vi får brug for sosu-assistenterne de kommende år. Uddannelsen skal tilpasses borgernes behov, når de kommer hjem til kommunale tilbud efter behandling på hospitalet,” siger sundheds- og omsorgschef Inge Bank, Silkeborg Kommune, til Fagbladet FOA.

Sosu-assistentelev Anne-Maj Nielsen er med i projektet og er i praktik på Gødvad Plejecenters afdeling for midlertidige pladser. 

”Vi bliver udfordret. Det er hårdt at skulle begynde et nyt sted midt i praktikperioden. Nu havde jeg lige bevist, hvad jeg dur til på sygehuset. Vi havde et overleveringsmøde, hvor vi talte om, at vi ikke skal starte forfra i kommunerne, men der er selvfølgelig en intro-periode. Og så er det op til mig at bevise, hvad jeg dur til,” siger hun.

De må ikke forsvinde fra hospitalerne

Karen Stæhr, formand for FOAs Social- og Sundhedssektor, følger projektet nøje.

”Det må ikke medføre, at sosu-assistenternes praktik på det somatiske sygehus forsvinder,” pointerer hun.

”Nu får vi nogle erfaringer fra det kommunale område, og vi må se, om uddannelsens mål for somatik kan nås her. Det er vigtigt for os, at autorisationen ikke kommer i fare. FOA og Danske Regioner er enige om, at sosu-assistenterne også fortsat skal være på hospitalerne,” siger hun.

FOA afventer en endelig evaluering af projektet. Evalueringen ventes inden for de nærmeste uger.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev