Annonce

Sosu-assistent giver ældre kvinde støttestrømpe på efter at have løftet hendes ben med den nye løftepude.

Slut med at løfte ben


En løftepude har sat en stopper for smerter i ryg og arme, når de ansatte skal løfte borgernes ben.

Annonce

Social- og sundhedsassistent Lise Stolle glæder sig over, at hun ikke længere skal løfte borgernes ben. Jørgen True

Af Stine Mørkeberg
Journalist

Annonce

Social- og sundhedsassistent Lise Stolle skal ikke længere bruge armkraft på at løfte borgerens ben, når borgeren skal have støttestrømper på. 

Hun lægger i stedet en flad, luftmadraslignende pude på stuegulvet, lægger borgerens fod oven på den ved hjælp af et glidestykke og tænder for en kontakt. Så løfter puden foden op og sparer Lise Stolles arme og ryg for bevægelsen.  

”Før skulle jeg løfte benet op på en skammel eller holde det, mens jeg gav strømpen på. Gør jeg det mange gange med tunge borgere eller folk, som ikke selv kan bevæge benet, så kan det tydeligt mærkes i ryggen,” siger Lise Stolle til Fagbladet FOA. 

En god idé


Det nye hjælpemiddel hedder CareCube og er opfundet af Pia Anthony og Dorthe Simonsen, der begge er arbejdsmiljøkoordinatorer i København Kommunes hjemmepleje og uddannet social- og sundhedshjælpere.
  
”Vi ved, at rigtig mange kolleger får ondt i arme, skuldre og ryg af at løfte borgernes ben mange gange dagligt. Vi snakkede om at udvikle en løsning, som var billig og nem at anvende og transportere. Og så kom vi på idéen med en løftepude,” fortæller Pia Anthony. 

Pia og Dorthe tog kontakt til kommunens Afdeling for Sund Vækst, som satte dem i forbindelse med firmaet Borringia, der udvikler velfærdsteknologi.
 

Vender tomlen opad


På et års tid har CareCube flyttet sig fra tegnebrættet og ud i den københavnske hjemmepleje i form af flere testmodeller. 

Henover foråret og sommeren er de blevet afprøvet i to afdelinger af hjemmeplejen og på et plejehjem. De fleste medarbejdere vender tomlen opad.

”Assistenterne og sygeplejerskerne er glade for at bruge CareCube, når de plejer et sår eller lægger komprilanbind. Social- og sundhedshjælperne bruger den typisk, når de giver støttestrømper på,” fortæller Pia Anthony. 

Klart potentiale

 
I Afdeling for Sund Vækst er leder Ian Røpke også godt tilfreds med de foreløbige resultater. 

”Testforløbet har vist, at CareCube har gode potentialer for at give bedre arbejdsstillinger. Nu afventer vi den endelige evaluering og pris, før vi og politikerne kan tage stilling til pudens fremtid i den københavnske hjemmepleje,” siger han. 

CareCubes forventes at være på markedet fra omkring september.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev