Annonce

Tema: Fusk i hjemmeplejen

Vil spise sosuer af med overenskomst for ufaglærte

FOA frygter lavere timeløn for sosu-medarbejdere, efter private plejefirmaer har vundet udbud.

Annonce

Yvonne Pedersen var utilfreds med flere forhold hos firmaet Cura Pleje - blandt andet ufrivillige pauser, som hun selv skulle betale for.  Jørgen True

Af Merete Nielsen
Journalist

Af Sophie Holland
Journalist

Annonce

En vagt på 10 timer, der kun giver løn for otte, og pension, der først udbetales efter to års ansættelse.

Det er vilkår, man som ansat kan blive budt i det private plejefirma Cura Pleje, der siden 2003 har fungeret som fritvalgsfirma og for nylig har vundet flere udbud af hjemmehjælp i nordsjællandske kommuner, herunder Hillerød og Furesø.

De nye kontrakter træder i kraft 1. oktober i år. 

Fagbladet FOA har talt med en række tidligere og nuværende ansatte, der har oplevet, hvad de anser for urimelige løn- og arbejdsvilkår. En af dem er Yvonne Pedersen. Hun har blandt andet oplevet at være på arbejde uden at få løn for det.

Læs også: Gå på arbejde i 10 timer - få løn for 8

Læs også: Ingen løn for aflyste besøg i hjemmeplejen


En overenskomst for ufaglærte

Firmaet har hidtil ikke haft overenskomst, men har for nylig meldt sig ind i arbejdsgiverforeningen Danske Service og dermed tiltrådt Serviceoverenskomsten, der dækker ufaglært arbejde – typisk på rengøringsområdet. En overenskomst formanden for FOA Nordsjælland, Lene Lindberg, absolut ikke er tilfreds med.

”Serviceoverenskomsten dækker ikke pleje- og omsorgsarbejdet, og det betyder, at sosu-hjælpere og sosu-sassistenter vil få markant ringere løn end det normale niveau for plejeområdet,” siger hun til Fagbladet FOA.

Lene Lindberg mener derfor ikke, at Cura Pleje kommer til at leve op til kontrakten med Hillerød Kommune. Den kræver nemlig, at leverandøren overholder ILO-konventionen nr. 94 – også kaldet en arbejdsklausul, som betyder, at firmaet skal følge gældende overenskomstmæssige løn- og arbejdsvilkår eller de vilkår, der sædvanligt gælder for tilsvarende arbejde.

Udvikling af forretning

Administrerende direktør i Cura Pleje, Henrik Stæhr, ønsker ikke at stille op til interview om Serviceoverenskomsten. På mail henviser han til arbejdsgiverforeningen Danske Service.

Her bekræfter sekretariatsleder Chresten Heide-Anderson, at overenskomsten kun dækker praktisk hjælp.

”Firmaerne vælger os, fordi overenskomsten giver dem en fleksibilitet, så de kan udvikle forretningen og skabe flere arbejdspladser,” siger han til Fagbladet FOA.

Kommune forlangte redegørelse

FOA Nordsjælland har gentagne gange henvendt sig til Hillerød Kommune om Cura Pleje, og det resulterede i et ekstraordinært lukket møde i seniorudvalget, hvor det blev besluttet, at Cura Pleje skulle komme med en redegørelse inden første august for, hvordan de lever op til ILO-konventionen.

Formand for seniorudvalget, Bente Claudi, bekræfter, at de har fået en redegørelse, men har på nuværende tidspunkt ikke yderligere kommentarer til indholdet. 

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev