Annonce

Tema: Fusk i hjemmeplejen

Ansatte underlagt urimelig konkurrenceklausul


Medarbejdere i det private plejefirma Clara Service er bundet til en ansættelseskontrakt, der forhindrer dem i at søge arbejde hos andre plejefirmaer i seks måneder. Urimeligt, mener ekspert. 

Annonce

Ansættelseskontrakterne i Clara Service indeholder en klausul, der forhindrer medarbejdere i at søge arbejde hos konkurrerende firmaer.   Jørgen True

Af Kristoffer Sutton
Journalist

Annonce

Opdateret den 14/2 klokken 11:05
 
Medarbejdere i det private plejefirma Clara Service - der leverer hjemmehjælp til omkring 900 borgere i 11 kommuner omkring København - er bundet til en urimelig ansættelsesklausul. Deres kontrakt forhindrer dem i at søge arbejde hos andre plejefirmaer i seks måneder. Hvis medarbejderne alligevel får arbejde hos konkurrerende virksomheder, kan de blive holdt ansvarlige for eventuelle tab for Clara Service.
 
”Det er en klar begrænsning for medarbejderne, hvis de vil søge et andet job. Det er svært at vide, hvilke borgere, der tidligere har været kunder i firmaet,” siger Henrik Karl Nielsen, der er advokat og ekspert i konkurrenceklausuler, til Fagbladet FOA.
 
”Der findes regler for, at konkurrenceklausuler ikke må være mere vidtgående end nødvendigt – og den her er meget vidtgående. Jeg kunne forstille mig, at klausulen ville blive tilsidesat i retten, hvis arbejdsgiveren beslutter sig for at rejse en sag om erstatning,” siger han.
 
Henrik Karl Nielsen mener, at Clara Services medarbejdere er dårligt stillet, fordi de ikke er omfattet af samme beskyttelse som funktionærer.
 
 

Fyret over e-mail

Mia Olsen arbejdede som sosu-hjælper i firmaet i knapt et år. Ifølge hende, var klausulen noget hun og kollegerne var meget nervøse for, hvis de en dag blev fyret. Da hun en dag blev fyret over e-mail, voldt konkurrenceklausulen i ansættelseskontrakten hende store problemer.
 
”Da jeg blev fyret fra Clara Service var jeg meget nervøs for at søge arbejde hos andre firmaer for at opnå den nødvendige anciennitet til at starte på sosu-assistentuddannelsen. Jeg kunne jo risikere at skulle betale firmaet erstatning,”  siger Mia Olsen.
 
 

Manglede få dage for at få voksenelevløn

Hun havde planer om at starte på sosu-assistent-uddannelsen og manglede kun ganske kort tids anciennitet for at gøre blive berettiget til voksenelevløn. Da hun nægtede at tage en ekstra vagt, fik hun dagen efter en mail om, at hun var opsagt.  
 
”Det var vildt frustrerende. Jeg var ikke vild med at arbejde for Clara Service, men jeg manglede kun få dage, inden jeg kunne søge ind på assistent-uddannelsen,” siger hun.
 
Hun valgte at tage chancen og fik de dage, hun manglede hos et vikarbureau, så hun kunne starte på uddannelsen.
 
 

Urimelig bestemmelse

Konkurrenceklausulerne ses ofte inden for IT-verdenen eller lederstillinger, men inden for social- og sundhedsområdet giver de ingen mening. Det mener Mogens Frederiksen, der er konsulent i FOAs Overenskomstafdeling.
 
”Det giver mening inden for eksempelvis IT-verdenen, at medarbejderne ikke tager deres viden fra et firma med til et konkurrerende, men for sosu-personalet lægger det urimelige bindinger på deres jobsøgning, uden at de får den kompensation for det,” siger Mogens Frederiksen til Fagbladet FOA.
 
Fagbladet FOA har været i kontakt med direktør Klaus Just fra Clara Service, der for nuværende ikke ønsker at kommentere brugen af konkurrenceklausuler.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev