Annonce

Tema: Fusk i hjemmeplejen

Fyring med dags varsel i hjemmeplejen

Det private hjemmeplejefirma Tryghedsplejen står for alt andet end tryghed. Her ansættes sosu’er via et søsterselskab på kontrakter, hvor de kan fyres fra dag til dag. 

Annonce

Af Signe Højgaard
Nyhedsredaktør

Af Merete Nielsen
Journalist

Af Johnny Frederiksen
Videojournalist

Annonce

Lavere timeløn. Fyring med en dags varsel. Ingen pension. Det er nogle af de vilkår, som ansatte risikerer at blive udsat for, når de arbejder for det private hjemmehjælpsfirma Tryghedsplejen og selskabets søsterselskab Servisio.

Ifølge Tryghedsplejens egne oplysninger er selskabet godkendt og udfører pleje og praktiske opgaver i 43 kommuner på landsplan.

Fagbladet FOA har talt med en række tidligere medarbejdere i Tryghedsplejen og selskabets søsterselskaber, som har samme ejerkreds.

Selv om medarbejderne kørte på hjemmebesøg i uniform fra Tryghedsplejen og rundt i Tryghedsplejens biler, er flere blevet ansat på en såkaldt ”Tilknytningsaftale for afløsere” med søsterselskabet Servisio.

Frygt for at blive fyret

Sådan en ”Tilknytningsaftale” havde social- og sundhedshjælper Brina Vincens Thomsens med Servisio i omkring et års tid, indtil hun sagde op.  ”Jeg kunne blive fyret med en dags varsel - plus at de kunne fyre mig over en sms. Jeg gik hele tiden og tænkte på, om jeg kunne blive fyret,” siger Brina Vincens Thomsen til Fagbladet FOA.


Fik ikke løn for køretid

Social- og sundhedsassistent Sussanne Svendbog arbejdede også for Tryghedsplejen sidste år via søsterselskabet Servisio, som deler kontorer med Tryghedsplejen.

Sussanne Svendborg tjente 125 kroner i timen på en normal dagvagt. Hvis hun havde været ansat på FOAs overenskomst som social og sundhedshjælper ville hun have fået omkring 140 kroner i timen. Oveni ville hun på FOA’s overenskomst også have fået pension.

Grafik: Se hvad ansatte i privat hjemmehjælpsfirma går glip af

Derudover fik Sussanne Svendborg lige som flere andre ansatte ikke løn for køretiden mellem borgerne. Ofte var der lagt ulønnede pauser ind.

Individuel løn

En af ejerne af Tryghedsplejen, Imran Hussain, er også direktør i Servisio. Han bekræfter, at der er ansatte, som arbejder til en løn under overenskomst. Han oplyser, at Tryghedsplejen og Servisio har individuel løn, og at der også er folk, som tjener mere.

”Folk forhandler selv deres løn. Lad mig sige det sådan. Vi er ikke langt fra overenskomsterne,” siger Imran Hussain til Fagbladet FOA.

Han forklarer, at Servisio ansætter folk på kontrakter, hvor de kan fyres fra dag til dag, fordi selskabet også kan miste borgere fra dag til dag.

”Det er et meget konkurrencepræget marked, vi er i. Vi forsøger at bevare en fleksibilitet, som vi også skal leve op til,” siger han.

Se mere: Trailer for TV2-programmet Operation X, som på tirsdag ser kritisk på bl.a. Tryghedsplejen og mener at kunne dokumentere brug af sort hjemmepleje. 

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev