Annonce

Tema: Fusk i hjemmeplejen

Lemfældigt tilsyn med privat hjemmehjælp

Det er op til den enkelte kommune, hvordan og hvornår den fører tilsyn med private leverandører. De kommuner, som ikke kan finde ud af det, må have hjælp, mener FOA. 

Annonce

Der er stor forskel på, hvordan de enkelte kommuner kontrollerer de private leverandører af hjemmehjælp som firmaet Tryghedsplejen her.  Johnny Frederiksen

Af Peter Andersen
Journalist

Annonce

Opdateret 9. oktober 2013 kl. 13.15. 

En gang i kvartalet, en gang årligt eller bare efter behov.

Tilsynet med private leverandører af hjemmehjælp afhænger helt af den enkelte kommune. Ifølge loven skal der ganske vist stilles ”kvalitetskrav” til leverandørerne, men hverken serviceloven eller den tilhørende bekendtgørelse nævner noget om, hvordan kommunerne skal sikre, at leverandørerne lever op til de stillede krav.

En undersøgelse, som analysefirmaet Epinion har lavet for FOA, viser da også, at kontrollen er næsten lige så mangfoldig som antallet af kommuner.

Få ældre klager

60 ud af landets 98 kommuner har deltaget i undersøgelsen. En enkelt tjekker den private hjemmehjælp en gang i kvartalet, mens over halvdelen af kommunerne fører tilsyn en gang om året, og cirka en tredjedel svarer, at de gør det ”efter behov”.

Samtidig er der stor forskel på, hvordan kontrollen foregår. Mest almindeligt er det at tage på uanmeldte og/eller anmeldte besøg i de ældres hjem, og 60 procent af kommunerne oplyser, at de tager på tilsynsbesøg, når en borger har klaget.

”Men de ældre ved ofte ikke, hvor megen hjemmehjælp de har ret til, og erfaringen er, at der skal meget til, før de ringer og klager. Som TV2-programmet ”Operation X” afslørede for nylig, bliver mange ældre snydt, så det driver, af private firmaer og deres underleverandører, og derfor er det helt afgørende, at der føres et effektivt tilsyn,” siger FOAs formand, Dennis Kristensen til foa.dk.

Meget lidt kontrol med underleverandører

Undersøgelsen fra Epinion viser også, at kun 15 procent af kommunerne laver uanmeldte tilsynsbesøg hos de private leverandører. Og endnu færre – otte procent – fører selvstændig kontrol med underleverandører og vikarbureauer.

Et firma som Tryghedsplejen, der havde hovedrollen i ”Operation X”, har næsten outsourcet alt fysisk arbejde til mindre firmaer.

Ifølge Dennis Kristensen bør alle kommuner tvinges til at indføre de såkaldte arbejdsklausuler, som kan sikre, at private leverandører og deres underleverandører dels har ordnede løn- og arbejdsforhold, dels lever op til de kvalitetskrav kommunen stiller.

"Sidegadeleveradører"

Og der bør være arbejdsklauser, uanset om det drejer sig om byggeri af en ny skole, rengøring i daginstitutioner eller hjemmehjælp til de ældste medborgere.

”Der er heldigvis seriøse, private firmaer, som gør et godt stykke arbejde, men der er altså også sidegadeleverandører, som forsøger at snyde på vægten, og arbejdsklausuler vil lette kommunernes kontrolopgave markant," siger Dennis Kristensen og fortsætter: 

"Vi har netop haft et møde med Gentofte Kommune, hvor man godt kan finde ud at stille krav og føre tilsyn med private leverandører. Hvorfor kan andre kommuner så ikke? For mig at se er der ingen tvivl om, at vi har behov for ensartede regler i alle kommuner.”

Foa.dk har tidligere omtalt de vilkår, som ansatte risikerer at blive udsat for, når de arbejder for det private hjemmehjælpsfirmaer som Tryghedsplejen og selskabets søsterselskab Servisio. I et TV-indslag fortæller en tidligere ansat om forholdene.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev