Annonce

En sort bil holder parkeret foran en gul murstensbygning. På siden af bilen ses logo og telefonnummer på firmaet Nødkald Hjemmeservice.

Tema: Fusk i hjemmeplejen

Udskældt plejefirma får orden i sagerne

Det sjællandske plejefirma Nødkald Hjemmeservice indgår overenskomst med FOA. Det sker efter, at Fagbladet FOA har afsløret kritisable forhold for de ansatte og fusk med medarbejdernes kompetencer. 

Annonce

De ansatte i nødkald får med det samme ret til ferie, pension og løn under sygdom, efter at FOA har indgået overenskomst. Johnny Frederiksen

Af Søren Olufsen
Journalist

Annonce

Ansatte i plejefirmaet Nødkald Hjemmeservice skal ikke længere arbejde under dårlige forhold.

Firmaet, som leverer privat hjemmepleje til ældre i Slagelse, Næstved, Vordingborg og Kalundborg har indgået overenskomst med FOA, der træder i kraft øjeblikkeligt. Det betyder blandt andet, at medarbejdere får ret til ferie, pension og løn under sygdom. 
 
”Vi er rigtig glade for, at firmaet nu har indgået overenskomst med FOA, så vi kan være med til at sikre de ansatte ordentlige løn og arbejdsvilkår”, siger Stig Kristiansen til Fagbladet FOA. Han er sekretariatsleder i FOA Sydsjælland, der har forhandlet aftalen på plads.

Kommer på personalemøde

For nylig stod flere tidligere medarbejdere i Nødkald Hjemmeservice frem i Fagbladet FOA og fortalte om manglende lønudbetalinger, fyring af gravide og bevidst snyd med medarbejdernes uddannelsesniveau. Men det kommer formentlig ikke til at ske mere.
 
”Ledelsen har klart tilkendegivet, at de vil rette ind, opføre sig ordentligt og følge overenskomsten. Derudover giver aftalen os et regelsæt, som betyder, at vi kan forfølge eventuelle sager hele vejen til Arbejdsretten, hvis det bliver nødvendigt. Men nu handler det om samarbejde, og vi skal snart ud til et personalemøde og informere alle medarbejderne i firmaet om deres nye rettigheder. Det ser vi frem til”, fortæller Stig Kristiansen.
 
FOA har flere verserende lønsager mod firmaet, og dem regner Stig Kristiansen med, at der kommer en hurtig afklaring på.
 
”De stopper jo ikke, fordi vi har indgået overenskomst med firmaet. Og nu har vi en konstruktiv dialog, så vi har en forventning om, at der snart kommer en løsning, så vores medlemmer, kan få de penge, de har til gode”, siger sekretariatslederen.
 

FOA: Vi rydder op

Forbundsformand Dennis Kristensen er også tilfreds med, at der nu er indgået overenskomst med Nødkald Hjemmeservice. Men han påpeger, at kommunerne burde være langt mere opmærksomme på deres samarbejdspartnere.
 
”Når kommuner betaler private plejefirmaer med millioner af skattekroner, så burde de have helt styr på hvilken kvalitet, der bliver leveret til de ældre, og hvordan de ansatte bliver behandlet. Men det er desværre ikke tilfældet. Vi er de eneste, der rydder op i de brodne kar, og det er dybt bekymrende”, siger han. 
 

Frit spil for fuskere

Han opfordrer politikerne på Christiansborg og i kommunerne til at sikre, at der bliver ført ordentligt tilsyn med kommunernes underleverandører.
 
”Over hele landet er der private plejefuskere, som benytter sig af sort arbejde, konkursrytteri og snyder med de ansattes uddannelsesniveau. Og de får frit spil. Det skal simpelthen stoppes, og der skal indføres et langt bedre tilsyn”, mener Dennis Kristensen.
 
I Danmark er der cirka 480 private firmaer, der godkendt inden for fritvalgsordningen, og FOA-formanden understreger, at der også findes firmaer, som opfører sig korrekt.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev