Annonce

FOAS formand Dennis Kristensen iført en hvid skjorte og sort jakke, står står og holder oplæg.

Tema: Fusk i hjemmeplejen

Stop skruppelløse plejefirmaer

Vores skattekroner skal ikke gå til profit for grådige, private leverandører af ældrepleje, slår forbundsformand Dennis Kristensen fast i sin mundtlige beretning 

Annonce

Social dumping i det offentlige skal tages i opløbet, sagde forbundsformand Dennis Kristensen i sin mundtlige beretning Jørgen True

Af Gitte Hejberg
Chefredaktør

Annonce

Opdateret 30. oktober 2013 kl. 17.05.

Den omsiggribende begejstring for offentligt-privat samarbejde har fået en kedelig sideeffekt – nemlig flere og flere eksempler på snyd og gråzoner hos private virksomheder, der løser opgaver for kommunerne.

”Skattekroner til offentlig finansieret velfærd og service skal i sagens natur understøtte ordnede løn- og arbejdsforhold. Skattekroner skal ikke gå til profit for grådige sidegade-leverandører,” sagde forbundsformand Dennis Kristensen, der havde viet en stor andel af sin beretning til kampen mod social dumping for skattekroner.

Vi skal grave dybere

Et grelt eksempel blev afsløret af TV2’s Operation X for godt en måned siden.

Læs mere Fyring med dags varsel i hjemmeplejen

Her blev firmaet Tryghedsplejen grebet i at benytte både sort arbejde og underleverandører, hvor løn og arbejdsforhold ligger langt under det anstændige.

”FOA har gennem lang tid krævet overenskomst med Tryghedsplejen. De afviser. Derfor står vi nu over for vores første konfliktvarsel mod en privat virksomhed. Der er ingen anden vej,” sagde Dennis Kristensen, og høstede dermed et af beretningens største bifald fra salen.
”Tryghedsplejen er ikke de eneste. Derfor er vi som forbund nødt til at grave dybere i forholdene bag disse firmaer,” sagde han.

Kan ramme børnepasning

I dag er 480 firmaer godkendt inden for fritvalgsordningen i ældreplejen til at levere personlig pleje og praktisk bistand. FOA har dog kun overenskomst med 70 firmaer.

Dertil kommer, at overblikket smuldrer, da kommunerne ikke længere har pligt til at benytte Fritvalgsdatabasen. Oven i det har en Epinion-undersøgelse for nyligt vist, at kommunerne kun i ringe grad kontrollerer de godkendte firmaer.

Dennis Kristensen henviste til tidligere eksempler på, at offentlig rengøring gik fra det offentlige til det private for siden at ende i en nedadgående konkurrencespiral, hvor de ansattes løn og arbejdsmiljø betalte prisen. I dag er turen for alvor kommet til den kommunale ældrepleje.

”Vi risikerer at se dem på banen inden for privat børnepasning i morgen, ” advarede formanden.

Beretningen vedtaget

570 delegererde stemte for beretningen, 6 stemte imod og 3 stemte blankt.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev