Annonce

Tema: Fusk i hjemmeplejen

Plejefirma til ansatte: Pynt på titlen eller forsvind

Det private hjemmepleje-firma Nødkald opfordrer ufaglærte medarbejdere til i strid med lovgivningen at udgive sig for uddannet social- og sundhedspersonale. 

Annonce

Ifølge Michelle Slot (tv.) er det langt fra alle ansatte hos Nødkald Hjemmeservice, der er uddannede - også selvom de siger det. Lisbeth Tranekær (th.) har oplevet, at medarbejdere kalder sig for 'næsten assistenter'. Jørgen True

Af Kristoffer Sutton
Journalist

Annonce

Opdateret 18. december 2013 kl. 11.50.

”Vi tilbyder altid en veluddannet medarbejder med flere års erfaring som social- og sundhedshjælper.”

Sådan lyder teksten på det private hjemmehjælpsfirma Nødkald Hjemmeservices hjemmeside. Men ifølge flere kilder er det langt fra sandheden. Ledelsen opfordrer ufaglærte medarbejdere til at bryde autorisationsloven ved at udgive sig for at have uddannelse som enten social- og sundhedshjælper eller -assistent.

”Jeg tror fordelingen mellem uddannet og uuddannet personale er ca. halvt-halvt. Jeg arbejdede selv som ufaglært, men min leder sagde, at jeg skulle fortælle, at jeg var social- og sundhedshjælper, når jeg blev spurgt – ellers kunne jeg finde mig et nyt job,” siger Michelle Slot, der arbejdede ca. et år for Nødkald Hjemmeservice til Fagbladet FOA.

Læs mere: Syg fik beskeden: "Så tag dog en ble på"

Ufaglærte udfører faglært arbejde

Fagbladet FOA har fået aktindsigt i kontrakten mellem Nødkald Hjemmeservice og Slagelse Kommune, hvor firmaet er visiteret til 30 borgere. Her står klart og tydeligt, at det er et krav fra kommunen, at de medarbejdere, der leverer personlig pleje til borgerne, er uddannede social- og sundhedsassistenter eller -hjælpere.

Dette krav lever firmaet ifølge flere kilder ikke op til.

”Det var fuldstændig ligegyldigt, om man var uddannet eller ej. Jeg har arbejdet på lige fod med alle de andre ansatte og har løst personlig pleje-opgaver,” siger Michelle Slot.

Se videoen: Plejefirma går amok

Kommune vil undersøge firma

Centerchef for Center for Sundhed og Omsorg i Slagelse Kommune, Marianne Kristensen, vil nu have undersøgt, om firmaet lever op til kontrakten med kommunen.

”Hvis de ikke lever op til arbejdsmiljøloven eller hovedsageligt bruger uuddannet personale til personlig pleje-opgaver, er det misligholdelse af kontrakten, og så vil vi afbryde samarbejdet,” siger Marianne Kristensen til Fagbladet FOA. 

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev