Annonce

Tema: Fusk i hjemmeplejen

Plejefirma skal stå skoleret

Efter afsløringerne af dårlige arbejdsvilkår i det private plejefirma Nødkald Hjemmeservice har to kommuner nu indkaldt firmaet til samtale.  

Annonce

Plejefirmaet Nødkald Hjemmeservices ledelse er indkaldt til samtaler med to kommuner om blandt andet dårlige arbejdsforhold.  Johnny Frederiksen

Af Kristoffer Sutton
Journalist

Annonce

Opdateret 21. december 2013.

Mulige brud på både kontrakter og tilliden mellem Slagelse og Næstved Kommuner og den private leverandør Nødkald Hjemmeservice får nu kommunerne til at undersøge forholdene i firmaet nærmere.

I første omgang skal Nødkald Hjemmeservice komme med dokumentation for, at firmaet har overholdt kontrakterne med kommunerne.

”Vi har taget kontakt til firmaet og bedt om dokumentation for forskellige forhold. Derefter vil vi forholde os til, om dokumentationen er fyldestgørende,” siger kontorchef i Center for Ældre i Næstved Kommune Lars Ravn til Fagbladet FOA.

Læs mere: Syg fik beskeden: ”Så tag dog en ble på”

Brud på tilliden

Både Næstved og Slagelse Kommune fortæller, at en stor del af deres tilsyn med private leverandører er bygget på en tillid til, at firmaerne lever op til kravene i kontrakterne.

”Det giver altid stof til eftertanke, når tilliden til firmaet bliver brudt. Vi har forskellige overvejelser til ændringer i blandt andet den kontrakt, vi laver med de private leverandører,” siger centerchef i center for Sundhed og Omsorg i Slagelse Kommune Marianne Kristensen.

Læs mere: Plejefirma til ansatte: Pynt på titlen eller forsvind

Vandtæt kontrol umulig

Der er grænser for, hvad kommunerne kan kontrollere. Næstved Kommune bad i deres tilsyn med Nødkald Hjemmeservice om ansættelseskontrakter og fik dem. Men det vil være svært at skabe et fejlfrit tilsyn, mener Lars Ravn.

”Vi har spurgt ind til forskellige forhold i firmaet. Når der bliver svaret, er vi langt hen af vejen nødt til at stole på de svar, vi får. Vi vil ikke kunne opbygge en vandtæt kontrol, men vi har i samarbejde med KL udarbejdet en arbejdsklausul i vores kontrakter, som er et skridt på vejen,” siger han.

Arbejdsklausulen i Næstved Kommune stiller krav om, at de private leverandører skal kunne tilbyde deres medarbejdere løn, arbejdstid og andre arbejdsvilkår, som skal være på niveau med de forhold, medarbejdere på overenskomster på området får.

Se videoen: Plejefirma går amok

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev