Annonce

En sort bil holder parkeret foran en gul murstensbygning. På siden af bilen ses logo og telefonnummer på firmaet Nødkald Hjemmeservice.

Tema: Fusk i hjemmeplejen

Plejefirma risikerer politianmeldelse

Ejeren af Nødkald Hjemmeservice underskriver sig som sosu-assistent. Det er imod lovgivningen. 

Annonce

Fagbladet FOA har afdækket en række forhold hos det private plejefirma Nødkald Hjemmeservice Johnny Frederiksen

Af Kristoffer Sutton
Journalist

Annonce

Ejeren af Nødkald Hjemmeservice, Manuella Stepslev, kalder sig i en brochure til borgere sosu-assistent – men hendes navn optræder ikke i Sundhedsstyrelsens Autorisationsregister. Det er ulovligt ifølge autorisationsloven, og Manuella Stepslev risikerer nu en politianmeldelse fra Sundhedsstyrelsen.

”De borgere, som hun sælger sine ydelser til, har tillid til, at det de læser, også er det, de får. Så det er en helt klar overtrædelse af autorisationsloven, hvis hun udgiver sig for at have en uddannelse og autorisation og ikke har det. Generelt kan jeg oplyse, at når vi bliver opmærksomme på, at nogen overtræder autorisationsloven, anmoder vi politiet om at efterforske sagen med henblik på at rejse tiltale,” siger sektionsleder i Sundhedsstyrelsens enhed for tilsyn og patientsikkerhed Anna Murphy til Fagbladet FOA.

Hun kan ikke oplyse, om Sundhedsstyrelsen vil foretage en konkret anmeldelse til politiet, da den type oplysninger er tavshedsbelagt. Heller ikke Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi kan udtale sig om en eventuel politianmeldelse.

Se videoen: Plejefirma går amok

”Rystende at pynte sig med lånte fjer”

Autorisationen gælder for blandt andre sosu-assistenter og er en garant for, at borgerne modtager behandling af en person med den relevante uddannelse.

Hos FOA er sektorformand Karen Stæhr rystet.

”Titlen er beskyttet, fordi man som borger skal kunne regne med, at for eksempel sosu-assistenter har taget uddannelsen og ikke bare har taget et enkelt weekendkursus i pleje. Det er rystende, at man på den måde pryder sig med lånte fjer. Det er et tegn på manglende respekt over for både faggruppen, lovgivningen og borgerne,” siger hun.

En tidligere ufaglært medarbejder hos Nødkald Hjemmeservice har af sin leder fået at vide, at hun skulle udgive sig for at være uddannet.

Læs mere: Plejefirma til ansatte: Pynt på titlen eller forsvind

Det siger Autorisationsloven:

’En person, der uden autorisation anvender en betegnelse, der er forbeholdt autoriserede personer, eller betegner sig eller handler på anden måde, der er egnet til at vække forestilling om at pågældende har en sådan autorisation, straffes med bøde.’

Læs mere: Syg fik beskeden: "Så tag dog en ble på"

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev