Annonce

Tema: Fusk i hjemmeplejen

Plejefirma opfordrede til brud på tavshedspligt

Dagen efter det private plejefirma Cenz Service Partner A/S gik konkurs, blev medarbejderne tilbudt arbejde i et nyt firma. De blev bedt om at opsøge deres tidligere borgere og dermed bryde tavshedspligten. Kommune overvejede politianmeldelse. Plejefirma afviser anklager.

Annonce

Susanne Sommer var ansat i plejefirmaet Cenz, da det gik konkurs. Dagen efter blev hun og de øvrige medarbejdere tilbudt nyt arbejde i direktørens ekskærestes firma.  Niels Aage Skovbo

Af Signe Højgaard
Nyhedsredaktør

Annonce

Da det private plejefirma Cenz Service Partner A/S gik konkurs i midten af august og efterlod en milliongæld, blev de ansatte straks efter inviteret til at flytte med over i et nyt privat plejeselskab sammen med flere ledende medarbejdere fra det konkursramte firma.

”Vi blev tilbudt, at vi kunne være med til at starte det nye firma op, lige efter vi havde fået at vide, at vi var fritstillet. Det var meget mærkeligt,” siger en tidligere medarbejder Susanne Sommer til Fagbladet FOA.

Klokken 12 fredag den 16. august dagen efter konkursen var plejepersonalet fra Viborg-afdelingen først indkaldt til ét møde med kurator, som stod for at afvikle det konkursramte selskab. En repræsentant fra FOA og ledelsen i Cenz var også til stede på dette møde.

Fortsatte med nyt selskab

Da mødet om konkursen var slut, blev personalet fra Cenz inviteret hen til en anden adresse i byen for at sige farvel under mere uformelle former over en sodavand. Det fortæller flere tidligere ansatte til Fagbladet FOA. Kurator og repræsentanten fra FOA blev ikke inviteret med til møde nummer to.

Det viste sig dog, at formålet med det ekstra møde ikke udelukkende var at sige farvel. På mødet, der fandt sted på Lundborgvej 13 i Viborg, blev det fritstillede personale tilbudt nyt arbejde i plejefirmaet Midtjysk Pleje.

Både direktøren fra Cenz, Carsten Nielsen, koordinatoren Helle Thorsager og den ansvarlige for lønudbetalingen Jette Nørgaard var til stede på mødet fredag eftermiddag.

”De forklarede, at de gerne ville ansætte os alle sammen. Og de ønskede, at vi alle sammen skulle køre videre. Så de bad om, at vi hver især skulle opsøge vores egne kunder og sige, at de kunne få akkurat det samme personale, hvis de ville vælge Midtjysk Pleje som ny leverandør,” fortæller den 53-årige tidligere rengøringsassistent i Cenz, Susanne Sommer, til Fagbladet FOA.

FOA har fået bekræftet Susanne Sommers oplevelser af flere andre tidligere ansatte, der også deltog på mødet på Lundborgvej i Viborg, hvor Midtjysk Pleje holder til.

”Det handlede slet ikke om, at vi skulle tale om, hvordan vi havde det med, at vores arbejdsplads var gået konkurs. Det handlede kun om, at vi kunne få vores job tilbage, hvis vi opsøgte borgerne,” siger Susanne Sommer.

Viborg Kommune fik klager

I Viborg Kommune overvejede Socialudvalget at melde Midtjysk Pleje til politiet for brud på tavshedspligten.
Flere borgere oplyste over for Viborg kommune, at de i dagene efter konkursen af Cenz blev kontaktet af Midtjysk Pleje med tilbud om, at de kunne beholde deres gamle plejer fra Cenz. Det fremgår af et notat fra Socialudvalgets møde den 3. september i år.

Lederen af visitationsafdelingen i Viborg Kommune indskærpede ellers over for den tidligere afdelingsleder hos Cenz, at det ville være brud på tavshedspligten, hvis hun kontaktede borgere, der havde modtaget pleje fra det konkursramte selskab.

Kurator præciserede ligeledes overfor de fritstillede ansatte fra Cenz, at de ikke måtte kontakte deres tidligere borgere. Og at dette ville være et brud på tavshedspligten.

Advokatfuldmægtig Anders Hvidberg Plum fra Advokatselskabet Andersen-Partners, som behandler konkurs-sagen, har noteret sig, at tidligere medarbejdere fra Cenz tilsyneladende har brugt fortrolig viden om, hvilke borgere der modtager pleje til at skaffe kunder til Midtjysk Pleje. Man han vil ikke kommentere på sagen, før kurator har færdig behandlet konkursboet.

Plejefirmaer afviser anklager

I Midtjysk Pleje ønsker direktør Helle Sørensen generelt ikke at udtale sig om hverken Cenz eller Midtjysk Pleje. Direktøren henviser dog til ”hovedkontoret” i Viborg.

Her giver koordinator Helle Thorsager telefonen videre til controller i Midtjysk Pleje, Jette Nørgaard. Hun afviser, at medarbejderne er blevet opfordret til at kontakte deres tidligere kunder fra Cenz for at få dem med over i Midtjysk Pleje.

”Det kan jeg garantere dig for, at vi ikke har gjort,” siger Jette Nørgaard, der var ansvarlig for lønkørsel i Cenz, før det gik konkurs.

Læs også: Plejefirma afviser alle anklager

Jette Nørgaard oplyser endvidere, at konkursen kom bag på hende, selv om hun foruden at være ansat som lønansvarlig, også var medlem af selskabets direktion.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev