Annonce

Tema: Fusk i hjemmeplejen

Plejefirma forbyder graviditet

Det private plejefirma Clara Service byder medarbejdere ansættelsesforhold, der i flere tilfælde strider mod lovgivningen. Blandt andet må medarbejderne ifølge personalehåndbogen ikke blive gravide indenfor det første år af deres ansættelse. 

Annonce

Medarbejdere i plejefirmaet Clara Service må i det første år af deres ansættelse ikke blive gravide. Det er en overtrædelse af loven, mener ekspert.  Colourbox

Af Kristoffer Sutton
Journalist

Annonce

‘Clara ønsker dig tillykke med din graviditet’

Sådan lyder første sætning under punktet Barsel i det private hjemmehjælpsfirma Clara Services personalehåndbog. Her stopper også firmaets velvilje og forpligtelser overfor medarbejdere, der mod forventning skulle blive gravide inden for de første 12 måneder af deres ansættelse. 

I personalehåndbogen skriver Clara Service nemlig, at medarbejderen ved underskrivning af ansættelseskontrakten også skriver under på, at hun ikke vil blive gravid det første år. Det er en streng overtrædelse af loven, mener Professor i arbejdsret på Aarhus Universitet Ole Hasselbalch.

“Det strider mod lovgivningen, når man på den måde forbyder en medarbejder at blive gravid. Det er et indgreb i den personlige frihed,” siger han.

Læs også: Omfattende fusk i privat plejefirma
 

Begrunder med ‘90 procent kvindefag’

Clara Service begrunder bestemmelsen med, at størstedelen af de ansatte inden for faget er kvinder, og at firmaet derfor vil sikre sig en stabil arbejdsstabel. Hvis medarbejderne mod forventningen alligevel skulle blive gravid, vil hun ifølge personalehåndbogen ikke længere være beskyttet af de særlige regler, der gælder for gravide og barslende. Også det er ulovligt, siger Ole Hasselbalch.

“Arbejdsgiveren kan ikke frasige sig de forpligtelser, der gælder for alle virksomheder i forbindelse med graviditet. Reglerne for graviditet og barsel er ufravigelige,” siger han.

Anette Borchorst er Professor ved Aalborg Universitet og ekspert i ligestilling og det kønsopdelte arbejdsmarked. Heller ikke hun mener, at firmaets forbud mod graviditet vil holde i retten.

“Kvindefag eller ej, så går den altså ikke. Med den formulering skal firmaet enten tvinge den gravide medarbejder til abort eller fyre hende. Det kan man ikke. Det er utroligt svært at fyre en gravid, og den type sager vil for det meste blive vundet af den gravide ved ligebehandlingsnævnet,” siger Anette Borchorst.

Læs også: Truet til at sige op

Direktør afviser alt

Hos Clara Service vil direktør Klaus Just ikke forholde sig til punktet graviditet og barsel. Han forklarer, at den personalehåndbog, Fagbladet FOA er i besiddelse af, er gammel. Han vil dog hverken udlevere en nyere version eller svare på, om punktet stadig findes i en nyere version.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev