Annonce

Tema: Fusk i hjemmeplejen

Omfattende fusk i privat plejefirma

Ansættelsesvilkårene i det private plejefirma Clara Service er i flere tilfælde på kant med loven, og firmaet fusker ifølge tidligere ansatte med tiden til borgerne. 

Annonce

Ansættelsesvilkårene i det private plejefirma Clara Service er i flere tilfælde på kant med loven, og firmaet fusker ifølge tidligere ansatte med tiden til borgerne. Jørgen True

Af Kristoffer Sutton
Journalist

Annonce

Ældre borgere får ikke den pleje, som de har krav på, ansatte får ikke den rigtige løn og må ikke blive gravide.  
 
Det er blot nogle af de kritisable forhold, der findes i det private plejefirma Clara Service, som leverer pleje og praktisk hjælp til omkring 900 borgere i Hovedstaden.
 
Jeanette Bostok er sygehjælper og arbejdede for firmaet i omkring to år indtil december 2011. Hun oplevede, at den tid, medarbejderne havde til hver enkelt besøg ikke stemmede overens med den tid, borgerne var visiteret til af kommunen.
 
“Der var slet ikke tid nok til de ældre. Der var ikke afsat tid til køretiden mellem besøgene, hvilket betød, at vi blev nødt til at bruge kortere tid hos borgerne. Derudover blev vi sendt alene ud til opgaver, som kræver to. Generelt mener jeg ikke den tid, der er visiteret til borgerne, og som kommunen betaler for, stemmer overens med den tid, der er afsat i køreplanerne,” siger Jeanette Bostok til Fagbladet FOA. 
 
Hun bliver bakket op af flere tidligere og nuværende ansatte, der ikke ønsker at stå frem.
 

Flere sager mod firma

Da Jeanette Bostok begyndte at dokumentere forskellen mellem den afsatte tid og den tid, borgerne var visiteret til, blev hun tvunget til at skrive under på sin egen opsigelse af firmaets direktør Klaus Just med ordene: “Nu skriver du under, ellers får du en kugle for panden. Du er ikke andet end en skide proletar.”
 
FOAs Social- og Sundhedsafdeling har siden 2008 haft 35 personalesager mod Clara Service, de fleste om manglende feriepenge, løn eller opsigelse. 17 af sagerne er vundet, 11 dage sager er endt med vejledning og 7 sager er tabte.
 
I Jeanette Bostoks tilfælde udbetalte Clara Service i mange tilfælde ikke den rigtige løn, og der blev derfor fremsat krav fra FOA om udbetaling af den manglende løn. Efter et stykke tid fik Jeannette Bostok sine penge.
 
I både ansættelseskontrakter og firmaets personalehåndbog optræder krav til medarbejderne, der strider mod lovgivningen. Blandt andet må medarbejderne i det første år af deres ansættelse ikke blive gravide. Hvis de alligevel skulle blive det, frafalder firmaets forpligtelser.
 
“Det strider mod lovgivningen, når man på den måde forbyder en medarbejder at blive gravid. Det er et indgreb i den personlige frihed. Arbejdsgiveren kan ikke frasige sig de forpligtelser, der gælder for alle virksomheder i forbindelse med graviditet. Reglerne er ufravigelige,” siger Ole Hasselbalch, professor i arbejdsret ved Aarhus Universitet til Fagbladet FOA.
 

Plejefuskere skal stoppes

Formand for FOA, Dennis Kristensen, peger på, at de kritisable forhold i Clara Service er endnu et eksempel på den omfattede svindel i den private hjemmepleje.
 
“Det er meget grove ting, som vi hører om foregår i det private plejefirma. Og det går hårdt ud over både medarbejdere og de ældre borgere, som firmaet skulle tage sig af. De her plejefuskere skal simpelthen stoppes”, siger Dennis Kristensen.  
 
Han understreger, at det i sidste ende er kommunernes ansvar at sikre, at deres private leverandører af hjemmepleje har ordnede forhold.
 
“Vi har gang på gang gjort opmærksom på, at det her område trænger til at blive set grundigt efter. Kommunerne bruger skatteborgernes penge på at betale private firmaer, som overtræder loven og ikke har nogen moral. Men der sker ikke rigtig noget”, siger han. 
 

Direktør benægter alt

Hos Clara Service vil direktør og medejer Klaus Just ikke forholde sig til de enkelte lovstridige punkter i personalehåndbogen.
 
“Der kan jo stå alt muligt i den personalehåndbog, men vi er selvfølgelig ikke hævet over loven,” siger han.
 
Han forklarer, at den version af personalehåndbogen, som Fagbladet FOA er i besiddelse af, er gammel, men ændrer det til, at det må være et udkast til gennemlæsning af en advokat. Han vil dog hverken udlevere den gældende version eller svare på, om de lovstridige punkter er slettet.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev