Annonce

Tema: Fusk i hjemmeplejen

Gå på arbejde i 10 timer - få løn for 8

Det private plejefirma Cura Pleje benytter flere metoder for at slippe for at udbetale fuld løn til personalet. To medarbejdere blev så trætte af forholdene, at de sagde op 

Annonce

Yvonne Pedersen er en blandt flere medarbejdere, der har valgt at forlade det private plejefirma Cura Pleje på grund af arbejdstimer uden løn.  Jørgen True

Af Sophie Holland
Journalist

Af Merete Nielsen
Journalist

Annonce

Ufrivillige pauser i vagtplanen og for lidt køretid mellem borgerne rammer de ansatte i det private plejefirma Cura Pleje. I 2014 har firmaet vundet udbud i flere nordsjællandske kommuner.

Fagbladet FOA har talt med flere nuværende og tidligere medarbejdere, som er trætte af forholdene. En af dem, der vil stå frem, er Yvonne Pedersen. Hun fik nok efter otte måneder og sagde op.  

”Hvis det tager 15 minutter at køre fra en borger til en anden, så havde jeg ti minutter. De sidste fem, jeg reelt brugte, fik jeg ikke løn for. Når de gør det flere gange om dagen ved alle medarbejdernes kørelister, giver det jo penge i kassen til Cura Pleje,” siger hun.

Administrerende direktør i Cura Pleje Henrik Stæhr ønsker ikke at stille op til interview, men oplyser følgende på mail:

”Vi aflønner naturligvis for kørsel som en naturlig del af arbejdsdagen, uanset om kørslen tager kortere eller længere tid end planlagt.”

Arbejdede gratis

Både nuværende og tidligere medarbejdere i firmaet forklarer også, at hvis de har et hul i køreplanen uden et besøg hos en borger, så får de ingen løn.

Det var noget social- og sundhedshjælper Eva Hansen, der arbejdede som nattevagt i Cura Pleje i første halvdel af 2013, oplevede gang på gang.  Efter et halvt år blev hun så træt af ikke at få løn for alle de timer, hun var vagtsat, at hun sagde op i december 2013.

”Hver gang jeg fik løn, kunne jeg se, at jeg aldrig fik for alle de timer, jeg var på arbejde,” siger hun til Fagbladet FOA.

Følte sig til grin

De ulønnede pauser opstod, når der var et ’hul’ i køreplanen, hvor der ikke var borgere, hun skulle ud til. Kun hvis hun kunne dokumentere helt ned i minutter, hvad hun havde brugt pausen til, fik hun løn for de timer.

Så skrev hun eksempelvis: ’Tørret borde af: 5 minutter’. Fotokopieret: 5 minutter, tørret støv af på reol: 10 minutter.

”Jeg havde kun et rum, jeg kunne gøre rent i, så det var umuligt at finde på noget, hver gang, der var en ufrivillig pause. Når jeg beklagede mig over det, fik jeg bare at vide, at sådan er det her. Til sidst følte jeg mig virkelig til grin, når jeg gik på arbejde,” siger Eva Hansen, der i dag arbejder i et andet privat plejefirma, hvor hun får løn for alle de timer, hun er kaldt på arbejde.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev