Annonce

Tema: Fusk i hjemmeplejen

Endnu en kommune fyrer Tryghedsplejen

Også Glostrup Kommune har nu opsagt kontrakten med det private hjemmehjælpsfirma, der er havnet i kommunernes søgelys efter Operation X-udsendelse. 

Annonce

Fire kommuner – Høje-Taastrup, Vejle, Brøndby og nu også Glostrup – har opsagt kontrakten med Tryghedsplejen eller et af ejerkredsens underfirmaer.   Johnny Frederiksen

Af Merete Nielsen
Journalist

Annonce

Først var det Høje-Taastrup og Vejle. Så fulgte Brøndby efter. Og nu har også Glostrup Kommune mistet tålmodigheden med Tryghedsplejen, der er kommet i fokus efter Operation X-programmet ’Sort hjemmehjælp’, der blev vist 24. september.

”Vores politikere har ikke længere tillid til firmaet. Vi har netop sendt et brev, hvor vi opsiger kontrakten,” siger Lene Magnussen til foa.dk. Hun er direktør for blandt andet borgerkontakt og visitation.

Tip første til fyring

I sidste uge var det Brøndby Kommune, der sagde farvel og tak til Tryghedsplejen – med dags varsel. Det var tip fra en tidligere ansat hos en af Tryghedsplejens samarbejdspartnere, der gjorde kommunen opmærksom på, at der var uoverensstemmelse i listerne over, hvilke medarbejdere der havde været på arbejde. 

62 borgere har brugt Tryghedsplejen i Brøndby Kommune.

Brev skaber utryghed

I Glostrup Kommune har det været firmaet Dansk Omsorg og Pleje (DOPL), der hører under Tryghedsplejen Midt, som har været godkendt.

Men efter Operation X-udsendelsen har de seks borgere, der har brugt DOPL, fået uddelt et brev fra deres hjælpere, hvori et andet firma i kredsen af Tryghedsplejefirmaer – Tryghedsplejen APS – tager afstand fra kritikken i Operation X.

”Tryghedsplejen APS og Tryghedsplejen Midt er to forskellige selskaber, og det at de sammenblander tingene på den måde har fået byrådet til at sige: ’Nu er det nok’. Det skaber jo forvirring og utryghed hos borgerne,” siger Lene Magnussen.

Tilsyn viste problemer

Glostrup har i et stykke tid haft særligt fokus på Dansk Omsorg og Pleje. Kommunen var på uanmeldt tilsyn i juli, og her viste der sig at være flere kritisable forhold.

Dels manglede der uddannelsesbeviser for nogle af medarbejderne. Dels havde firmaet ikke oplyst, hvilke underleverandører de bruger. Og desuden viste kontrolopkald til det nummer, som borgere kan ringe til, at der ikke blev talt et forståeligt dansk.

”Dengang konkluderede vi, at firmaet skulle have mulighed for at rette op. Vi har eksempelvis fået tilsendt de manglende uddannelsesbeviser. Og eftersom vi ikke har haft borgerklager, så vi ikke grund til at lave et skærpet tilsyn,” siger Lene Magnussen.

Efter Glostrup Kommune blev klar over det omdelte brev til borgerne, er stemningen imidlertid vendt, så Dansk Omsorg og Pleje kan fremover strege Glostrup på kundelisten.

Nye firmaer kontrolleres hos Skat

Ud over at fyre Dansk Omsorg og Pleje har Glostrup Kommune besluttet, at medarbejderne hos private leverandører fremover skal tjekkes.

”Hos nye leverandører kontrollerer vi medarbejderne hos Skat for at få oplyst, hvor mange der udbetales løn til, og hvor store beløbene er,” siger Lene Magnussen.

Kommunen har valgt ikke at udføre samme kontrol for allerede godkendte firmaer.

”Vi har vores almindelige tilsyn af alle private leverandører, og hvis der viser sig at være problemer, må vi jo overveje, om det skal være på en anden måde,” siger hun.

Læs også: 'Kommuner ligeglade med løn i privat hjemmehjælp'

Læs også pressemeddelelsen: 'Kommuner kontrollerer ikke hjælpen til de ældre'

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev