Annonce

Travlheden har fået sit eget 'trafiklys'


Arbejdsplads fortæller om dagens bemandings-situation med farvede sedler på indgangsdøren. 

Annonce

Rød signalerer, at der mangler 4-6 medarbejdere. Gul at 2-3 er væk, mens grøn viser fuld bemanding eller tæt på. Privat foto

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Rødt, gult og grønt er normalt signaler i et trafiklys, man kan også bruges til andet.

Det er i hvert fald tilfældet i børnehaven Kathøj i Thisted. Her indgår farverne på de sedler, der dagligt hænger på døren ind til institutionen.

En grøn seddel signalerer fuld bemanding eller tæt på, gul en moderat bemanding og rød en halvering af medarbejderstaben.


Sedler letter presset


Siden systemet startede for to måneder siden, har langt de fleste dage været gule, enkelte har været grønne, og en til to om ugen har været røde.

”I spidsbelastede perioder er vi nødt til at prioritere børnene og tilsidesætte udviklingsplaner og faglige læreplaner. Lige nu og her er det en løsning, men på langt sigt kan jeg være bekymret for arbejdsmiljøet og børnenes udvikling," siger pædagogisk assistent Dorthe Klit til Fagbladet FOA.

De røde dage slider på personalet, men de farvede sedler på døren er med til at ’lette presset’. De bidrager til at afstemme forældrenes forventninger til, hvad der rent praktisk er muligt at foretage sig med børnene, fortæller hun.


Undgår lange samtaler

Pædagogmedhjælper Mette Sørensen er enig. 

"Forældrene har generelt taget godt i mod sedlerne. Når de ser en rød seddel på døren fra morgenstunden, så kan de bedre forstå, når vi har travlt. Sedlerne letter den dårlige samvittighed og giver os mere ro på,” siger hun og uddyber:

"Forældrene er for eksempel mere opmærksomme på at hjælpe med at give børnene overtøj på, og de lader være med at starte lange samtaler med os, hvis der er travlt."


Alene med 20 børn

En undersøgelse fra Thisted viste for nylig, at omkring 40 procent af fagforeningen BUPLs medlemmer har stået i uforsvarlige situationer med børnene. Den tendens kan personalet på Kathøj godt følge.

”Jeg har oplevet at være alene med 20 børn. Så kan man ikke være der tilstrækkeligt for hvert enkelt barn. For eksempel kan man ikke bruge så meget tid på at lære hvert enkelt barn at tage overtøj på selv. Der er man nødt til at gøre det for dem,” forklarer Mette Sørensen.

Der er ikke fra ledelsens side sat kriterier for, hvor mange røde, gule eller grønne dage, der må være på institutionen. Men personalet håber, at systemet med de farvede sedler kan være med til at synliggøre problemet med dårlige normeringer.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev