Annonce

Tema: Konkurser i private plejefirmaer

KL: Vi kan aldrig sikre os 100 procent mod konkurser


De senere år er der sket en stigning i konkurser i private plejefirmaer. Ifølge Kommunernes Landsforening kan det være svært for kommunerne helt at undgå konkurser. 

Annonce

Kommunerne kan træffe nogle forholdsregler, så risikoen for konkurser bliver mindre. Men de kan aldrig være helt sikre, siger deres forening.   Colourbox

Af Josefine Boutrup
Journalist

Annonce

Det er umuligt for kommunerne helt at undgå konkurser, mener Kommunernes Landsforening, KL. 

”Vi kan aldrig sikre os 100 procent mod konkurser. Selvom kommunen får en vis indsigt i firmaets økonomi i forbindelse med et udbud, er det umuligt for kommunen at vurdere, om en lav pris afspejler de reelle omkostninger,” siger chef for offentlig-privat i KL Rikke Haahr til Fagbladet FOA.

Når et privat plejefirma går konkurs, går det både ud over borgerne, de ansatte og kommunen. For eksempel er der i Københavns Kommuner en forventet merudgift på 2,5 million kroner, efter at firmaet Kærkommen gik konkurs. En konkurs, der var umulig at forudse, fordi deres økonomi så fin ud udefra, mener Rikke Haahr. 

Større konkurrence på pris

De senere år har plejefirmaerne i høj grad konkurreret på prisen. Det har resulteret i færre leverandører i kommunerne. Tidligere kunne alle firmaer, der levede op til en pris og kvalitet fastsat af kommunen, blive godkendt.

”Det er aldrig sjovt, når der sker en konkurs. Men det er svært at undgå, når firmaerne konkurrerer på prisen. Samtidig er der kommet højere krav til kvaliteten, og medarbejderne skal kunne noget mere. Det er der nogle firmaer, der ikke kan leve op til,” siger Rikke Haahr.

Hun understeger samtidig, at selvom der i nogle udbud primært er konkurrence om prisen, så skal leverandørerne stadig opfylde kvalitetskrav fastsat af kommunerne.

Udlicitering i bero

Enkelte kommuner har droppet eller bremset planlagte udbud af frygt for konkurser.

Læs mere: Kommuner hiver i udbudsbremsen

Hos KL har man forståelse for kommunernes tøven over for udlicitering. Rikke Haahr mener ikke, at kommunerne skal haste ud i udlicitering. 

”Det er godt at stoppe og tænke sig om og træffe sine forholdsregler og sørge for, at der ikke er misforståelser mellem parterne,” siger hun og fortsætter:  

”Hvis en virksomhed allerede leverer i nabokommunen, eller er meget ivrig for at få fodfæste på et marked, kan et lavt tilbud godt give mening for virksomheden. Men man kan være mere sikker ved for eksempel at stille krav til virksomhedernes økonomi.”

Fra 2013 til 2015 er antallet af ansatte i private plejefirmaer berørt af konkurser steget fra 101 til 732.

Læs mere: Flere plejeansatte ramt af konkurser

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev